Do góry

Desery Przepis na:

Keks

Keks

Autor:

Przepisów i artykułów: 14 Ocena: 411

Dodano:

Odsłon: 6960

Keks to ciasto które często gości na moim stole, zwłaszcza w roku szkolnym. Dzieci bardzo chętnie biorą kawałek jako dodatek do drugiego śniadania. Zawartość suszonych owoców i orzechów daje bardzo zdrową przekąskę. To ciasto zawsze się udaje i jest bardzo smaczne.

Składniki

  • 6 jaj
  • 50 dag mąki pszennej
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 25 dag masła lub margaryny
  • 1 ½ szklanki cukru
  • 1 szklanka kwaśnej śmietany 18%
  • Zapach ( trochę rumu)
  • Bakalie ( kolorowa mieszanka ananasowa, rodzynki, suszone śliwki i morele, orzechy laskowe oraz migdały) – ilość dajemy według w
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. W pierwszej kolejności należy przygotować bakalie. Kolorową mieszankę ananasową, rodzynki, morele, śliwki zalać gorącą wodą aby napęczniały. Migdały zalewamy wrzątkiem i moczymy aż skórka zacznie od nich odstawać. Piekarnik nagrzać do 180 ͦC. Orzechy laskowe wysypujemy na blachę piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia i prażymy 10 min w gorącym piekarniku. Po tym czasie wysypujemy orzechy na ściereczkę i przecieramy pozbywając się brązowej otoczki. Niektóre orzechy pozostają w otoczce ale w cieście to nie przeszkadza. Wszystkie bakalie kroimy według uznania.

  2. Żółtka oddzielić od białek. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę i dalej ucierając dodawać po jednym żółtku. Do masy dodajemy śmietanę i zapach rumowy. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodać ją porcjami do masy. Całość dokładnie wymieszać. Masa jest dość gęsta, ale tak ma być.
    Białka ubić z odrobiną soli na sztywną piabę, wyłożyć na masę. Bakalie delikatnie obsypać mąką, wysypać na ubitą pianę i razem wszystko delikatnie połączyć.

  3. Formy keksówki wyłożyć papierem do pieczenia. Masą napełnić blaszki do połowy wysokości.
    Wcześniej nagrzewamy piekarnik do 175 ͦC i wkładamy blaszki z ciastem. W tej temperaturze pieczemy przez 50 min do suchego patyczka.
    Jeżeli keks nam pęknie na środku, mamy pewność, że jest wyrośnięty i nie ma zakalca.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Ewaaa 01 marca 2015 jakie piękne puszyste ciasto, to wielka rzadkość przy wypiekach keksowych, cudowny ! Odpowiedzi: 1 ▼

4 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń