Do góry

Desery Przepis na:

Keks

Keks

Autor:

Przepisów i artykułów: 11 Ocena: 51

Dodano:

Odsłon: 3054

Lubię bakalie i ciasta z bakaliami. A ten keks mojego pomysłu jest nimi wypełniony po brzegi.

Składniki

  • 3 jaja
  • 1 szklanka brązowego cukru
  • 2 szklanki mąki
  • 100ml mleka
  • 100ml oleju
  • aromat migdałowy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szklanka bakalii: orzechy, migdały, morele, żurawina
  • Polewa:
  • 3-4 łyżeczki wody
  • 100g cukru pudru
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. *Bakalie zalać wrzątkiem. Odstawić, wystudzić, odsączyć.
    *Posiekać orzechy, migdały i morele. Żurawinę pozostawić w całości.

  2. *Jaja utrzeć z cukrem,
    *dodać: mleko, olej, mąkę i proszek do pieczenia i olejek migdałowy, *wmieszać,
    *dodać bakalie,
    *wymieszać.
    *Piec ok. 45 min. w temp. 170oC.
    *Wymieszać cukier puder z wodą, polać wystudzone ciasto, ozdobić zanim polewa zastygnie.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń