Do góry

Desery Przepis na:

Keks

Keks

Autor:

Przepisów i artykułów: 107 Ocena: 341

Dodano:

Odsłon: 53

Keks, który nazywam Keksem królewskim. Składniki na dwie keksówki o wymiarach 30 x 10 cm

Składniki

  • KEKS:
  • 250 g masła extra 82%
  • 1 szklanka drobnego cukru do wypieków
  • 5 dużych jajek (żółtka i białka osobno)
  • 1 niepełna łyżeczka proszku do pieczenia
  • 225 g mąki pszennej orkiszowej
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii
  • 4 łyżki spirytusu
  • szczypta soli morskiej
  • 400 g bakalii: rodzynki, śliwki kalifornijskie, daktyle, orzechy włoskie, pistacje, morwa biała, suszona żurawina, itp.
  • POLEWA:
  • 200 g czekolady deserowej
  • 1 łyżka masła extra 82%
  • 1-2 łyżki śmietany 12%
> 6 os. 60 min łatwe drogie

Przygotowanie

  1. KEKS:
    * Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

    1. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia, odłóż.

    2. Masło utrzyj z cukrem do otrzymania jasnej i puszystej masy.

    3. Ciągle ucierając dodawaj po 1 żółtku, stopniowo.

    4. Dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem, ekstrakt waniliowy i spirytus, dalej ucieraj.

    5. Z białek i szczypty soli ubij sztywną pianę, 1/3 dodaj do masy, rozmieszaj by rozluźnić ciasto.

    6. Potem delikatnie wmieszaj pozostałą pianę i rozdrobnione bakalie (bakalie możesz wcześniej oprószyć mąką orkiszową).

    7. Masę wyłóż do dwóch keksówek wysmarowanych masłem i oprószonych mąką orkiszową.

    8. Piecz w temperaturze 180ºC przez około 20 minut - ważne, aby do tzw. suchego patyczka.

  2. POLEWA CZEKOLADOWA:

    1. Wszystkie składniki przełóż do rondelka i podgrzewaj do rozpuszczenia składników.

    2. Tak przygotowaną polewą udekoruj ciasto.

    3. Smacznego :-)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń