Do góry

Desery Przepis na:

Keks

Keks

Autor:

Przepisów i artykułów: 484 Ocena: 3323

Dodano:

Odsłon: 429

Keks świąteczny z orzechami, skórką cytrusową, daktylami i owocami kandyzowanymi.

Składniki

  • mąka 50 dag
  • masło 25 dag
  • cukier 30 dag
  • jajka 4 szt
  • proszek do pieczenia 2 łyżeczki
  • mleko 0,25 szklanki
  • owoce kandyzowane 10 dag
  • smażona skórka cytrusowa 2 łyżki
  • daktyle 5 szt
  • orzechy włoskie 10 dag
  • tłuszcz do formy
  • bułka tarta do formy
5-6 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Masło ucieramy z cukrem na jasny krem. Następnie ciągle ucierając dodajemy po jednym jajku. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy porcjami na przemian z mlekiem. Ciasto dokładnie ucieramy. Dodajemy owoce kandyzowane, skórki cytrusowe, posiekane orzechy i daktyle i ciasto dokładnie mieszamy. Przekładamy do dwóch natłuszczonych i oprószonych bułką tartą keksówek. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i pieczemy ok. 45 min.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 27 grudnia 2018 Duży kawałek plus cappuccino i nic więcej nie potrzeba, pyszna :) Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń