Do góry

Desery Przepis na:

Keks- babka wielkanocna z lukrem pomaranczowym

Keks- babka wielkanocna z lukrem pomaranczowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 42 Ocena: 966

Dodano:

Odsłon: 9163

Uwielbiam keksa mocno nafaszerowanego bakaliami. Keks z tego przepisu jest bardzo wilgotny i aromatyczny. Pomyslalam, ze moze byc fajnym pomyslem na babke wielkanocna. Przepis zaczerpniety z "moje wypieki"

Składniki

  • 250 g masla
  • 5 jaj
  • szklanka cukru
  • 1 lyzka proszku do pieczenia
  • 225 g maki pszennej
  • 2 lyzki wodki- u mnie whisky
  • 500 g ulubionych bakalii
  • Na lukier: 6 lyzek cukru pudru, odrobona wycisnietego soku z pomaranczy
> 6 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Make wymieszac z proszkiem do pieczenia i odstawic.

    Maslo utrzec z cukrem na puszysta mase, nastepnie dodawac zoltka jedno po drugim, oczywiscie mase dalej ucieramy.
    Dodajemy make z proszkiem i alkohol, mieszamy drewniana lyzka.

  2. Ubijamy bialka na sztywna piane, polowe dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy, nastepnie dodajemy druga polowe piany, mieszamy i wsypujemy oproszone maka bakalie, calosc mieszamy.

    Forme na babke lub dwie keksowki smarujemy maslem i posypujemy bulka tarta. Wlewamy ciasto i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni pieca. Pieczemy ok 40 min do suchego patyczka.

  3. Cukier puder mieszamy z odrobina soku z pomaranczy. Lukier powinien miec ciagnaca sie konsystencje.
    Lukier rozprowadzamy wierzchnia strona lyzki po jeszcze cieplym ciescie.

    Smacznego :)

    Przepraszam za brak polskich liter

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Begonia 23 listopada 2016 mniam...bardzo fajny, smaczny pomysł, wykorzystam

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Futka 23 lutego 2015 Wspaniała i bardzo smakowita babeczka :)

5 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

grazka950 23 lutego 2015 pięknie wypieczona od strony ,,komina,, do wypróbowania na Wielkanoc :))

6 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń