Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Inspiracją dla tego ciasta stały się dla mnie Keks Blondie Mariety Mareckiej oraz Brownies z białej czekolady z migdałami ze strony Moje Wypieki. Zamiast ekstraktu z wanilii użyłam likieru Amaretto, a migdały zastąpiłam nerkowcami. Przepis na naprawęszybkie, pyszne małe "co nieco" :-)
Polecam na spotkanie z rodziną, przyjaciółmi.
Odsłon: 60
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 161
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 211
Młoda kapusta jest bardzo delikatna, jak sałata. Polecam.
Odsłon: 406
Polecam na spotkanie z rodziną, przyjaciółmi.
Odsłon: 60
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 161
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 211
Młoda kapusta jest bardzo delikatna, jak sałata. Polecam.
Odsłon: 406
Składniki
CIASTO: * Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. 1. Masło umieść w rondelku i podgrzej do momentu, aż się rozpuści. 2. Dodaj 150 g posiekaj czekolady. Odstaw na 2-3 minuty, po tym czasie wymieszaj do otrzymania gładkiego sosu czekoladowego. 3. W osobnym naczyniu wymieszaj: mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, sól oraz cukier. 4. Dodaj jajka, sos czekoladowy, likier Amaretto i za pomocą rózgi kuchennej wymieszaj na gładką masę. 5. Dodaj nerkowce i pozostałą czekoladę. Wymieszaj. 6. Ciasto przelej do blaszki (nieduża, płytka forma 15 x 28 cm lub do keksówki) wyłożonej papierem do pieczenia. 7. Piecz w temperaturze 180°C około 20 minut. Wystudź.
POLEWA: 1. Masło i czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. 2. Dodaj likier. Wymieszaj. 3. Udekoruj ciasto. 4. Smacznego :-)