Do góry

Desery Przepis na:

Keks Blondie

Keks Blondie

Autor:

Przepisów i artykułów: 112 Ocena: 373

Dodano:

Odsłon: 132

Inspiracją dla tego ciasta stały się dla mnie Keks Blondie Mariety Mareckiej oraz Brownies z białej czekolady z migdałami ze strony Moje Wypieki. Zamiast ekstraktu z wanilii użyłam likieru Amaretto, a migdały zastąpiłam nerkowcami. Przepis na naprawęszybkie, pyszne małe "co nieco" :-)

Składniki

  • CIASTO:
  • 200 g białej czekolady (posiekaj)
  • 80 g masła 82%
  • 1/4 szklanki cukru trzcinowego
  • 1/2 szklanki mąki orkiszowej tortowej lub mąki pszennej
  • 1/4 szklanki mąki kukurydzianej
  • szczypta soli morskiej
  • 2 jajka
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki likieru Amaretto
  • 1/2 szklanki orzechów nerkowca (posiekaj)
  • POLEWA:
  • 1 płaska łyżka masła 82%
  • 50 g czekolady białej
  • 1 łyżka likieru Amaretto
> 6 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. CIASTO:
    * Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

    1. Masło umieść w rondelku i podgrzej do momentu, aż się rozpuści.

    2. Dodaj 150 g posiekaj czekolady. Odstaw na 2-3 minuty, po tym czasie wymieszaj do otrzymania gładkiego sosu czekoladowego.

    3. W osobnym naczyniu wymieszaj: mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, sól oraz cukier.

    4. Dodaj jajka, sos czekoladowy, likier Amaretto i za pomocą rózgi kuchennej wymieszaj na gładką masę.

    5. Dodaj nerkowce i pozostałą czekoladę. Wymieszaj.

    6. Ciasto przelej do blaszki (nieduża, płytka forma 15 x 28 cm lub do keksówki) wyłożonej papierem do pieczenia.

    7. Piecz w temperaturze 180°C około 20 minut. Wystudź.

  2. POLEWA:

    1. Masło i czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej.

    2. Dodaj likier. Wymieszaj.

    3. Udekoruj ciasto.

    4. Smacznego :-)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń