Do góry

Desery Przepis na:

Keks galaretkowy

Keks galaretkowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 2250 Ocena: 19063

Dodano:

Odsłon: 3

Sprawdzony przepis na "Keks galaretkowy"

Składniki

  • 6 jajek
  • 2 i pół szklanki oraz 2 łyżki mąki
  • półtorej szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki wody gazowa nej
  • 3/4 szklanki oleju
  • 2 łyże czki kakao. Masa: szklanka truskawek
  • pół litra kremówki
  • 2-3 łyżki żelatyny
  • 10 dag cukru pudru. Ponadto: 2 galaretki truskawkowe
  • 2 szklanki truskawek
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Przepis przysłała Aleksandra Skarzyńska z Lubawy

  2. Ciasto: jajka ubij z cukrem. Wsyp 2 i pół szklanki mąki przesianej z proszkiem. Wlej wodę i olej, połącz. Ciasto podziel na pół. Jedną część wymieszaj z kakao, drugą z resztą mąki. Oddzielnie wlej do keksówek. Piecz 25 min w 170°C. Ostudź.

  3. Na jasny biszkopt wyłóż umyte truskawki. Galaretki rozpuść w pół litra gorącej wody. Ostudź, polej truskawki. Schłodź. Ułóż ciemne ciasto, schłodź.

  4. Masa: żelatynę rozpuść w gorącej wodzie. Ostudź. Kremówkę ubij z połową cukru pudru, dodaj żelatynę, schłodź. Truskawki zmiksuj z resztą cukru. Wlej do kremówki, połącz. Masę rozsmaruj na cieście. Ostudź, udekoruj.

  5. Czas przygotowania 60 min, ilość porcji 10, cena za porcję 1,20 zł.

    Źródło: Chwila dla Ciebie

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń