Do góry

Desery Przepis na:

Keks na oleju

Keks na oleju

Autor:

Przepisów i artykułów: 108 Ocena: 962

Dodano:

Odsłon: 2664

Keks niezmiennie kojarzy mi się ze Świętami Bożego Narodzenia, ale jest to tak smaczne i "bogate" ciasto, że sprawdzi się idealnie na każdą okazję.

Składniki

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklankę cukru
  • 4 jajka
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 400 g bakalii (owoców kandyzowanych, rodzynek, orzechów...)
5-6 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Piekarnik rozgrzewamy do 180ºC.
    Jajka ubijamy na wysokich obrotach z cukrem, do momentu, aż cukier zupełnie się rozetrze, a masa będzie pulchna i jasna.
    Dodajemy olej i na mniejszych obrotach dokładnie miksujemy.
    Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy i partiami dodajemy do masy jajecznej (zostawiamy ok. 1/2 szklanki mąki do obtoczenia bakalii). Miksujemy.

  2. Resztę mąki dodajemy do bakalii i dokładnie razem mieszamy, tak, aby wszystkie bakalie były dokładnie obtoczone w mące.
    Do powstałego ciasta dodajemy bakalie i mieszamy łyżką lub szpatułką.
    Keksówkę smarujemy masłem lub olejem i obsypujemy bułką tartą.
    Ciasto przekładamy do formy i pieczemy przez 45-50 minut (do suchego patyczka).
    Studzimy i dekorujemy wierzch lukrem, polewą czekoladową lub cukrem pudrem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 28 listopada 2017 Pysznie wygląda :) Biorę z talerzem i idę jeść xD Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń