Do góry

Desery Przepis na:

Keks orzechowy

Keks orzechowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 54 Ocena: 942

Dodano:

Odsłon: 5018

Keks orzechowy jest wyśmienity i wbrew pozorom wcale nie jest trudny :)

Składniki

  • 1/2 szklanki brązowego cukru
  • 150g masła 82%
  • 4 jajka
  • 1,5 szklanki mąki tortowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 50g posiekanych orzechów włoskich
  • 50g posiekanych orzechów laskowych
  • 50g posiekanych migdałów
  • skórka otarta z 1 pomarańczy
  • 100g żurawiny
  • 200g gorzkiej czekolady
> 6 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Keksówkę o długości ok. 25cm wykładamy pergaminem. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 165°C.

  2. Cukier ucieramy z miękkim masłem do czasu uzyskania puszystej masy. Dodajemy stopniowo rozmącone jajka naprzemiennie z mąką. Do ostatniej połówki mąki w szklance dodajemy proszek do pieczenia i wsypujemy do masy.

    Orzechy, migdały, otartą skórkę z pomarańczy, żurawinę i czekoladę pokrojoną w grubą kostkę wrzucamy do miski i obsypujemy mąką - tak aby pokryła każdy składnik.

    Następnie dodajemy nasze bakalie z czekoladą do ciasta i delikatnie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.\

    Kiedy uzupełnimy całą keksówkę spodem łyżki robimy niewielkie zagłębienie wzdłuż środka ciasta.

  3. Pieczemy około godzinę. Studzimy w formie i kiedy ciasto będzie zimne wyjmujemy z blaszki, obdzieramy papier i układamy na talerzu. Aby keks jak najdłużej zatrzymał swoją świeżość owijamy go bawełnianą ściereczką.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

gochna55 18 grudnia 2017 Ciasto mojego Taty-Teścia. Koniecznie zrobię, ale dodam jeszcze troszkę kandyzowanych owoców (bo takie lubi mój Tato). Zabieram i dziękuję za przepis. Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń