Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Keks owocowy z orzechami"
Pomysł na tę zupę to wynik sporej ilości mięsa i kości pozostałych z pieczone...
Odsłon: 174
Polecam.
Odsłon: 848
Świetny i prosty przepis na rogaliki. Robi się je błyskawicznie, praktycznie...
Odsłon: 133
Dzisiaj łazanki , zapewne wszyscy znacie. Można przygotować z kapusty kiszone...
Odsłon: 9255
Pomysł na tę zupę to wynik sporej ilości mięsa i kości pozostałych z pieczone...
Odsłon: 174
Polecam.
Odsłon: 848
Świetny i prosty przepis na rogaliki. Robi się je błyskawicznie, praktycznie...
Odsłon: 133
Dzisiaj łazanki , zapewne wszyscy znacie. Można przygotować z kapusty kiszone...
Odsłon: 9255
Składniki
Do dużej misy wsyp pokrojone kandyzowane czereśnie, suszone śliwki i daktyle. Owoce zalej likierem tak, aby były przykryte i odstaw na pół godziny, żeby dobrze nasiąkły. Czekając, kilka razy je wymieszaj.
Pokrojone orzechy dodaj do suszonych owoców. Jedną czwartą mieszanki odłóż. Do reszty dosyp mąkę krupczatkę z cukrem. Pod koniec wmieszaj ubite jajka i wszystko połącz.
Formę na keks wysmaruj tłuszczem i wyłóż dwiema warstwami folii aluminiowej. Górną warstwę folii ponownie posmaruj masłem. Napełnij formę przygotowaną masą. Na wierzchu rozłóż odłożone wcześniej owoce i orzechy.
Przykryj całość folią aluminiową i wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 150 °C. Piecz ciasto ok. 100 minut (dopóki wkłuwany patyczek nie będzie czysty). Następnie odkryj keks i dopiekaj jeszcze 20 minut, kilka razy skrapiając ciasto likierem.
Po upieczeniu poczekaj, aż keks wystygnie w formie. Potem wyjmij go na metalową kratkę. Gdy będzie już zupełnie letni, owiń go bawełnianą ściereczką i włóż na noc do lodówki.
Czas przygotowania: 60 minut
Cena porcji: ok. 6,5 zł Kalorie: porcja 436 kcalŹródło: Na żywo