Do góry

Desery Przepis na:

Keks rabarbarowy

Keks rabarbarowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 787 Ocena: 6686

Dodano:

Odsłon: 1

Wypróbowany przepis na "Keks rabarbarowy"

Składniki

  • 10 dag masy marcepanowej
  • 50 dag rabarbaru
  • 20 dag miękkiego masła albo margaryny
  • 2 torebki cukru wanilinowego
  • 20 dag cukru
  • 4 jajka
  • 27
  • 5 dag mąki
  • 10 dag mielonych migdałów
  • 1/2 torebki proszku do pieczenia
  • 10 dag jogurtu naturalnego
  • cukier puder do posypania
  • tłuszcz i mąka do formy
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. CZAS PRZYGOTOWANIA: około 90 minut

  2. Marcepan zetrzeć na tarce. Rabarbar oczyścić, pokroić na niewielkie kawałki. Masło utrzeć ze startym marcepanem, cukrem i cukrem wanilinowym. Kolejno wbijać jajka.

  3. Mielone migdały wymieszać z mąką oraz proszkiem do pieczenia. Porcjami wsypywać do ucieranej masy. Wlać jogurt naturalny. Dobrze utrzeć mikserem. Na koniec dołożyć rabarbar i całość wymieszać łyżką.

  4. Podłużną foremkę o długości 25 cm i szerokości 10 cm posmarować tłuszczem i oprószyć mąką. Napełnić przygotowanym ciastem. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175°C. Piec 60-75 minut.

  5. Upieczone ciasto studzić najpierw 15-20 minut w foremce, a następnie przełożyć na kratkę kuchenną i pozostawić, aż zupełnie wystygnie. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem i pokroić w plastry.

    Źródło: Życie na gorąco

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń