Do góry

Desery Przepis na:

Keks z białek pod pierzynką

Keks z białek pod pierzynką

Autor:

Przepisów i artykułów: 2230 Ocena: 18988

Dodano:

Odsłon: 0

Sprawdzony przepis na "Keks z białek pod pierzynką"

Składniki

  • 40 dag mąki pszennej
  • 10 dag zmielonych orzechów włoskich
  • 25 dag drobnego cukru
  • 8 białek
  • 25 dag masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki rodzynek
  • 3 łyżki posiekanych ulubionych orzechów
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • szczypta soli
  • bułka tarta i masło do foremki. Pierzynka: 1 szkl. śmietany kremówki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 cytryna
  • 1/2 szkl. orzechów włoskich
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Masło stop w rondelku. Odstaw do ostygnięcia. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia, zmielonymi orzechami oraz cynamonem. Wsyp pokrojone rodzynki i orzechy.

  2. Białka (dobrze, by były wcześ niej schłodzone) ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodawaj stopniowo cukier, cały czas ubijając mikserem na wolnych obrotach.

  3. Delikatnie mieszając łyżką ubitą pianę, dodawaj stopniowo przesianą mąkę i przestudzone masło. Jeszcze raz wymieszaj. Ciasto przełóż do formy keksowej wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Piecz 45-50 minut w 180 st. do tzw. suchego patyczka. Ostudź.

  4. Śmietanę kremówkę ubij na sztywno, dosypując cukier. Cytrynę sparz, z połowy zetrzyj skórkę, wyciśnij sok. Sok dodaj do śmietany, wymieszaj. Posmaruj nią zimny keks. Ułóż orzechy, posyp skórką.

    Źródło: Tina

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń