Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
świetny ketchup, który niczemu nie ustępuje temu ze sklepu - jest nawet zdecydowanie lepszy, bo wiadomo "co w nim siedzi" :)
Fasola Jaś z kiełbasą i boczkiem wędzonym w sosie pomidorowym.
Odsłon: 93
Polecam.
Odsłon: 715
Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...
Odsłon: 77
Fasola Jaś z kiełbasą i boczkiem wędzonym w sosie pomidorowym.
Odsłon: 93
Polecam.
Odsłon: 715
Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...
Odsłon: 77
Składniki
Cukinię i cebulę ścieramy na tarce o grubych oczkach. Zasypujemy solą, dobrze mieszamy i odstawiamy na minimum 3 godziny w chłodne miejsce. Można również zrobić to wieczorem i wstawić na noc do lodówki. Po tym czasie przekładamy do wysokiego garnka i smażymy 45 minut bez przykrywania. Cukinia i cebula powinna nam się ładnie przez ten czas rozprażyć. Następnie dodajemy cukier i ocet i smażymy kolejne 20 minut często mieszając. Dodajemy pozostałe składniki i dusimy jeszcze 5 minut, żeby się wszystko ładnie połączyło. Zostawiamy do przestygnięcia.
Wystudzoną masę blendujemy i zagotowujemy - na tym etapie najlepiej przykryć pokrywką bo ketchup jest już gęsty i może zapryskać nam całą kuchnię :) Gorący ketchup przekładamy do słoiczków i stawiamy do góry dnem, żeby się zawekował.
Jemy ze smakiem jako dodatek do kanapek, pizzy, makaronów itd...
Moja uwaga: napisałam, że można dać paprykę ostrą lub pieprz cayenne lub chili - wszystko zależy od indywidualnego smaku. Ja dałam paprykę ostrą i moim zdaniem jest wystarczająco ostry.