Do góry

Przetwory Przepis na:

Ketchup z cukinii

Ketchup z cukinii

Autor:

Przepisów i artykułów: 367 Ocena: 2933

Dodano:

Odsłon: 8094

Ketchup z cukinii? Tak, to możliwe. Cieszy się on na prawdę dużą popularnością, a w otchłani internetu można znaleźć wiele różnych przepisów na przygotowanie tego specjału. Różnią się one jednak składnikami i sposobem przygotowania. Wspólnym elementem przepisów jest niezaprzeczalny fakt, że ketchup jest pyszny. Postanowiłam to sprawdzić i przygotowałam swoją wersję ketchupu i przyznam, że faktycznie jest wspaniały! Pełen dobrych składników bez konserwantów, barwników i chemicznych dodatków. Ma lekko słodki smak, z nutką kwaśności oraz pikanterii o której intensywności możecie zdecydować sami. Wspaniały dodatek do kanapek, pizzy i wielu dań.

Składniki

  • 1,5 kg młodej cukinii *
  • 400 g koncentratu pomidorowego
  • 400 g pomidorów pelati
  • ½ kg cebuli
  • 200 ml octu 10%
  • 350 g cukru
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 1 łyżeczka pieprzu czarnego
  • ½ pieprzu cayenne
  • 1 łyżka soli
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie


  1. Cebulę obieramy. Cukinię dokładnie myjemy, odcinamy końcówki i ścieramy razem z cebulą na tarce o grubych oczkach. Jeśli cukinia jest młoda (a taka polecam) to nie ma konieczności obierania jej ze skórki oraz usuwania gniazd nasiennych. Cukinię przekładamy do garnka, zasypujemy solą, mieszamy i odstawiamy na 4-6 godzin.
    Po tym czasie zawartość garnka doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy gaz i gotujemy około 25 minut. Po tym czasie dodajemy cukier i ocet. Gotujemy kolejne 20 minut. Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy oraz wszystkie przyprawy i ponownie gotujemy przez 20 minut od czasu do czasu mieszając. Na koniec całość miksujemy blenderem na gładką papkę. Ketchup przekładamy do umytych i wyparzonych słoiczków. Mocno zakręcamy i pasteryzujemy przez 10 minut w piekarniku.
    * waga po obraniu

    Notes

    - ketchup warto przygotować w małych słoiczkach, bowiem nie zawiera konserwantów i po otwarciu nie może zbyt długo stać w lodówce

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń