Do góry

Przetwory Przepis na:

Kiełbasa domowa wędzona I

Przepis dnia 2014-05-14
Kiełbasa domowa wędzona I

Autor:

Przepisów i artykułów: 10 Ocena: 270

Dodano:

Odsłon: 48461

Kiełbasa wędzona na gorąco, nie wymagająca późniejszego parzenia. Bardzo smaczna, z delikatnie wyczuwalną nutą jałowca.

Składniki

  • 2kg karkówki wieprzowej
  • 0,5kg boczku
  • 45g soli
  • 10 ząbków czosnku, obranych i posiekanych (ilość w zależności od upodobań)
  • 3 łyżeczki pieprzu czarnego
  • 5-6 ziaren jałowca, posiekanych lub zmielonych
  • ok. 300ml zimnej wody
  • jelita wieprzowe o średnicy ok. 30mm
3-4 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Jelita wieprzowe namoczyć kilka godzin w wodzie, następnie dokładnie przepłukać w środku. Karczek oczyścić z tłuszczu i błon. Oczyszczone mięso pokroić w drobną kostkę. Pozostałą część karczku z tłuszczem i błonami zmielić w maszynce na drobnych oczkach (ok. 4mm).
    Z boczku odciąć skórę i wyciąć wszystkie chrząstki. Boczek zmielić na drobnych oczkach (ok. 4mm).
    Mięso wymieszać z przyprawami (pieprzem, solą, posiekanym czosnkiem i jałowcem), powoli dolewać zimną wodę i dokładnie wyrabiać przez kilka minut. Masę mięsną pozostawić na 2-3 godziny w temperaturze pokojowej.
    Przygotowane wcześniej jelita zawiązać z jednej strony i napełnić masą mięsną. Gotowe pęta kiełbasy zawiesić na kijku, na którym mają się później wędzić. Kiełbasę pozostawić na 1-2 godziny w chłodnym, przewiewnym miejscu (u mnie czekała całą noc na wędzenie).

  2. Wędzenie rozpocząć w temperaturze 40-50°C. Kiełbasę wędzić w tej temperaturze przez 2-2,5 godziny. Następnie podnieść temperaturę do 80-82°C i wędzić przez 1 godzinę. Do wędzenia używać okorowanego drewna z twardych drzew liściastych (dąb, buk) lub owocowych.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń