Do góry

Dania główne Przepis na:

Kiełbasa drobiowa czosnkowa z cebulką i oregano

Kiełbasa drobiowa czosnkowa z cebulką i oregano

Autor:

Przepisów i artykułów: 161 Ocena: 3816

Dodano:

Odsłon: 14099

Moje pierwsze starcie z jelitami baranimi uważam za bardzo udane. Zero pęknięć, gładkie i szybkie napełnianie jest efektem przede wszystkim ogromnej cierpliwości. Nie wierzcie, że jedyną pewną metodą do napełnienia tego rodzaju jelit jest użycie ręcznej maszynki (zapewne zabawy jest jeszcze więcej). Kiełbaski pierwotnie miały być uwędzone i ususzone na kabanosy drobiowe, ale zmieniłam zdanie przy ich doprawianiu (do kabanosów konieczne byłoby użycie soli peklującej). Pyszne, zdrowe jedzonko :)

Składniki

  • 1,5 kg mięsa drobiowego (u mnie kurczak: 1 kg piersi i 0,5 kg mięsa z nóżek i udek)
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżka pieprzu
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • 4 ząbki czosnku
  • po dużej szczypcie: bazylii, gorczycy, gałki muszkatołowej
  • jelita baranie 22/24
  • 4 duże cebule
  • garść świeżego oregano
  • sól, pieprz, ostra papryka
3-4 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Mięso drobiowe oddzielamy od kości i kroimy w 2 cm kostkę, a następnie mielimy w maszynce na sitku z otworami 4mm. Zmielony drób doprawiamy do smaku podanymi przyprawami i odstawiamy do lodówki na kilka godzin. W tym samym czasie jelita baranie zalewamy zimną wodą i odstawiamy na 1 godz.

  2. Jelita nakładamy na końcówkę do nadziewania (ze wzgl. na ich mały kaliber musimy użyć odpowiednio wąskiej końcówki lub użyć do napełnienia lejka). Jelita baranie są bardzo kruche, więc nadziewamy je bardzo powoli i dokładnie. Jeżeli zaczną wysychać trzeba nawilżyć je wodą, inaczej mogą przy nadziewaniu pękać. Gotowe kiełbaski parzymy w wodzie o temp. 75*C przez ok. 15 minut.

  3. Cebulę obieramy i kroimy w plastry, a następnie na rozgrzanym oleju podsmażamy na złoty kolor. Pod koniec smażenia doprawiamy solą i pieprzem.

  4. Kiełbasę nacinamy, z każdej strony posypujemy ostrą papryczką i delikatnie podsmażamy na patelni lub na grillu. Gotową kiełbasę podajemy z cebulą i posiekanym oregano, utłuczonymi ziemniakami i surówką lub z ulubionymi sosami i chlebem.

    SMACZNEGO :)

  5. zdj

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń