Do góry

Przekąski Przepis na:

Kiełbasa drobiowa parzona.

Kiełbasa drobiowa parzona.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1374 Ocena: 17265

Dodano:

Odsłon: 13463

Kiełbasa zrobiona jest z mięsa kurczaka, parzona.

Składniki

  • Surowiec:
  • mięso z ćwiartek kurczaka 1 kg
  • skórki 20 dag
  • Przyprawy i materiały pomocnicze:
  • peklosól 20 g/kg mięsa z drobiu
  • czosnek granulowany 7 g/kg
  • pieprz biały tłuczony w moździerzu 2 g/kg
  • pieprz ziołowy 2 g/kg
  • kolender tłuczony w moździerzu 2 g/kg
  • sos sojowy 4 łyżki
  • osłonka białkowa Fi 85 mm
> 6 os. > 60 min średnie tanie

Przygotowanie

  1. Peklowanie:

    Kawałki mięsa z ćwiartek kurczaka mieszamy z peklosolą i sosem sojowym. Peklujemy 24 godziny w temperaturze 4-8 stopni Celsjusza.

  2. Rozdrabnianie i wyrabianie farszu:

    mięso z ćwiartek kurczaka przepuszczamy przez sitko 12 mm
    skórki przepuszczamy przez sitko 5 mm

    Po 24 godzinach peklowania rozdrabniamy mięso z ćwiartek kurczaka i skórki. Dodajemy wszystkie przyprawy, dokładnie wyrabiamy i wstawiamy ponownie na 24 godziny do lodówki. Po tym czasie dodajemy jeszcze 100 ml wody i dokładnie wyrabiamy farsz.

  3. Nadziewanie:

    Farszem napełniamy ścisło osłonkę tworząc baton.

    Parzenie:

    Batony parzymy w temperaturze 75 stopni 85 minut.

  4. Studzenie:

    Po parzeniu studzimy batony powieszone na kiju.

  5. Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń