Do góry

Śniadania Przepis na:

Kiełbasa Drobiowo-Wieprzowa z Dodatkiem Papryki z Szynkowaru.

Kiełbasa Drobiowo-Wieprzowa z Dodatkiem Papryki z Szynkowaru.

Autor:

Przepisów i artykułów: 320 Ocena: 4477

Dodano:

Odsłon: 3577

I zachciało nam się swojskiej kiełbachy,długo nie myśląc wyjęłam szynkowar i jest,pyszna,pachnąca kiełbaska.

Składniki

  • 700 g filetu z kurczaka
  • 250 g mielonego z indyka
  • 250 g mielonego wieprzowo-wołowego
  • pół dużej papryki czerwonej
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/3 łyżeczki białego pieprzu
  • 1/3 łyżeczki pieprzu cayenne
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/3 łyżeczki cukru
  • 2 łyżeczki soli peklowej
  • 1,5 łyżeczki żelatyny
  • 100 ml wody
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Piersi z kurczaka myjemy,osuszamy i kroimy w drobną kostkę,im mniejsze tym ładniejszy efekt uzyskamy po rozkrojeniu,wrzucamy mięso mielone,przeciskamy przez praskę czosnek,paprykę myjemy,osuszamy i kroimy w drobną kosteczkę,

  2. wsypujemy przyprawy.
    W gorącej wodzie rozpuszczamy żelatynę,dodajemy sól peklową,cukier i czekamy aż żelatyna przestygnie,dodajemy do mięsa i całość wyrabiamy ręką tak długo aż mięso będzie szkliste i będzie się kleiło do ręki.

  3. Przygotowujemy szynkowar,wkładamy do środka woreczek,następnie partiami wkładamy mięso i za każdym razem ugniatamy,żeby pozbyć się powietrza,zawiązujemy woreczek na supeł,

  4. nakładamy sprężynę,zamykamy szynkowar i wkładamy do lodówki na 48 godz.ja swoją kiełbasę parzyłam już po dobie.
    Na dnie garnka układamy ściereczkę,wlewamy wodę,wkładamy termometr,i podgrzewamy wodę do 80-85 C,wkładamy szynkowar i parzymy 1,5 godz.pilnując by temperatura cały czas się utrzymywała na poziomie 80-85 C,po tym czasie wyjmujemy szynkowar z wody,odlewamy zebrany płyn ze środka przez dziurkę w wieczku dekielka,i pozostawiamy do wystygnięcia,wkładamy na noc do lodówki,a rano wyjmujemy woreczek z kiełbasą i gotowe.
    Gdyby woreczek nie chciał wyjść dobrze jest wrzucić szynkowar do ciepłej wody na chwilę.
    Przechowujemy w lodówce do 5 dni,u nas nigdy tyle jeszcze nie wytrzymała ;-)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (17)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń