Do góry

Śniadania Przepis na:

Kiełbasa paprykowa wędzona parzona

Kiełbasa paprykowa wędzona parzona

Autor:

Przepisów i artykułów: 130 Ocena: 807

Dodano:

Odsłon: 66

Pyszna i aromatyczna. Uwielbiam dania z papryką więc nie może zabraknąć tej kiełbasy wśród moich wędlin. Można ją zrobić w jelitach wieprzowych lub baranich. Przeznaczenie dla mojej kiełbasy - do bezpośredniego spożycia, czyli grzania.

Składniki

  • Łopatka ok. 0,8-1 kg
  • Słonina ok. 200 g
  • Przyprawy: Sól peklowa 20 g /kg farszu, Pieprz czarny (2 łyżeczki), Czosnek ok. 2 ząbki, Majeranek (garść), mieszanka papryka os
  • Dodatki: Woda ok. 200ml, jelita wieprzowe (1,8-2m/kg farszu) .
5-6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. 1. Łopatkę zmielić na średnich oczkach (4,5mm).
    2. Do łopatki dodać peklosól i 1 łyżeczkę pieprzu czarnego.
    3. Wymieszać i odstawić do lodówki na 12h (peklowanie).
    4. Słoninę zmielić na małych oczkach (3mm) na pastę, część można na większych wtedy na przekroju będą widoczne skwarki.
    5. Jelita namoczyć w letniej wodzie (ok. 0,5h).
    6. Dodać przyprawy i wodę oraz słoninę.

  2. 7. Mieszać ok. 10 min., nadziewać jelita i następnie je ponakłuwać.
    8. Osadzać przez noc w temperaturze pokojowej.

  3. Wędzenie:
    1. Do wygrzanej (ok. 60 st. C) i osuszonej wędzarni włożyć kiełbasy.
    2. Osuszyć je ok. 1 godziny.
    3. Wędzić ok. 4 h w temp. 60 st. C lub do 6h w temp. 40 st. C.

  4. Parzenie:
    1. Nagrzać wodę by była ciepła (50-60 st. C) i wkładać kiełbasy.
    2. Jak woda osiągnie 75 st. C rozpocząć parzenie ok. 20min.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń