Przekąski Przepis na:
Kiełbasa swojska


Przepisów i artykułów: 233 Ocena: 4606
Dodano: 20.11.2017
Odsłon: 50393
Składniki
- boczek surowy-2 kg
- łopatka wieprzowa-1,5 kg
- podgardle-1 kg
- szynka b/k wieprzowa-1,5 kg
- karkówka wieprzowa-2 kg
- do tego:
- jelita wieprzowe(zasolone można kupić w mięsnym sklepie)
- czosnek-ok 14 ząbków
- pieprz 4 łyżki
- pieprz ziołowy 4 łyżki
- 5-6 łyżek soli peklowej(ja dałam 6 ale jak nie chcecie mocno solić to dajcie 5)
- 3 liście laurowe
- 4 łyżki majeranku
- 4 ziela angielskie
- 2 łyżki suszonego rozmarynu
- 1 litr lodowatej wody(musi być bardzo zimna)
5-6 os. | > 60 min | średnie | przystępne |
Przygotowanie
-
mięso dzielimy na kawałki,chudsze mięsko(karkówkę,szynkę,część chudą z łopatki) mielimy na grubym sitku,potem zmieniamy na drobne sitko i mielimy na nim najtłustsze mięsko (boczek,podgardle,tłustszą łopatkę)
mieszamy mięsko,dodajemy wyciśnięty czosnek,liść laurowy z zielem angielskim,rozmarynem i majerankiem jeszcze rozdrabniamy blenderem,lub rozbijamy w moździerzu ,dodajemy do mięs,dajemy również pozostałe przyprawy i mieszamy dokładnie,dodajemy po trochę zimną wodę-która doda naszemu mięsu kleju),klepiemy nasze mięso mocno,żeby napowietrzyć nasze mięso,odstawiamy na 2 godz(nie przejmujcie się,że na początku może być za słone-bo po 2 godzinach już tak nie będzie.
-
jelita moczymy w ciepłej wodzie przez ok 15 min,potem wylewamy tą wodę i w nowej również ciepłej zostawiamy jeszcze na ok 1,5-do 2 godz.(najlepiej zrobić to w tym samym czasie -kiedy mięso na kiełbasę odpoczywa)
teraz zostaje nam już zamontować końcówkę do maszynki do kiełbasy i nabijać jelita mięskiem,pamiętajcie żeby końcówkę do kiełbasy posmarować olejem- zanim na nią nasuniecie jelita.
Nie nabijajcie kiełbasek zbyt mocno,żeby potem nie popękała
potem dobrze jak może kilka godzinek powisieć,zanim jeszcze ją zaczniemy wędzić i obeschnie,potem wędzimy-4-4.5 godziny, w wędzarce w 50-60 stopniach
smacznego!!!
Komentarze do przepisu (6)

Jaceks73 26 listopada 2017Zgłoś do usunięcia
Sorry ale tragedia. Sól peklowa (zawierająca nitryt) dozowana jest w gramach na kilogram a nie łyżeczkach bo te nie są sobie równe. Woda nie daje kleju tylko mięso gdy je się wyrabia. Przed wędzeniem kiełbasę należy osuszyć w wędzarni coby póżniej kwaśna nie była bądź osmolona. Po wędzeniu należy ją albo podpiec w wędzarni bądź też sparzyć w wodzie o temp 75 stopni. Odpowiedzi: 2 ▼42 Kto głosował? | Odpowiedz

amarekr 26 listopada 2017Zgłoś do usunięcia
a po co ta sól peklowa, taką chemiczną kiełbasę, no może bez mięsa to w markecie kupuje9 Kto głosował? | Odpowiedz

Nevermore 20 listopada 2017Zgłoś do usunięcia
Mniami ... cóź, więcej można powiedzieć xD12 Kto głosował? | Odpowiedz

grazka950 20 listopada 2017Zgłoś do usunięcia
nie ma to jak swojska kiełbaska,duży kciuk :)17 Kto głosował? | Odpowiedz