Do góry

Przekąski Przepis na:

Kiełbasa swojska

Kiełbasa swojska

Autor: KreatywnaKasia

Przepisów i artykułów: 253 Ocena: 5343

Dodano: 20.11.2017

Odsłon: 55364

nie ma to jak swojskie wyroby,a szczególnie pachnąca wędzarką jeszcze ciepła kiełbaska od razu poczułam ,że coraz bliżej święta-poniżej przepis na moją kiełbasę,składniki których ja użyłam na ok 8 kg mięsa-wyszło minam ok 7kg kiełbaski wyszła wyśmienita.....

Składniki

  • boczek surowy-2 kg
  • łopatka wieprzowa-1,5 kg
  • podgardle-1 kg
  • szynka b/k wieprzowa-1,5 kg
  • karkówka wieprzowa-2 kg
  • do tego:
  • jelita wieprzowe(zasolone można kupić w mięsnym sklepie)
  • czosnek-ok 14 ząbków
  • pieprz 4 łyżki
  • pieprz ziołowy 4 łyżki
  • 5-6 łyżek soli peklowej(ja dałam 6 ale jak nie chcecie mocno solić to dajcie 5)
  • 3 liście laurowe
  • 4 łyżki majeranku
  • 4 ziela angielskie
  • 2 łyżki suszonego rozmarynu
  • 1 litr lodowatej wody(musi być bardzo zimna)
5-6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. mięso dzielimy na kawałki,chudsze mięsko(karkówkę,szynkę,część chudą z łopatki) mielimy na grubym sitku,potem zmieniamy na drobne sitko i mielimy na nim najtłustsze mięsko (boczek,podgardle,tłustszą łopatkę)
    mieszamy mięsko,dodajemy wyciśnięty czosnek,liść laurowy z zielem angielskim,rozmarynem i majerankiem jeszcze rozdrabniamy blenderem,lub rozbijamy w moździerzu ,dodajemy do mięs,dajemy również pozostałe przyprawy i mieszamy dokładnie,dodajemy po trochę zimną wodę-która doda naszemu mięsu kleju),klepiemy nasze mięso mocno,żeby napowietrzyć nasze mięso,odstawiamy na 2 godz(nie przejmujcie się,że na początku może być za słone-bo po 2 godzinach już tak nie będzie.

  2. jelita moczymy w ciepłej wodzie przez ok 15 min,potem wylewamy tą wodę i w nowej również ciepłej zostawiamy jeszcze na ok 1,5-do 2 godz.(najlepiej zrobić to w tym samym czasie -kiedy mięso na kiełbasę odpoczywa)
    teraz zostaje nam już zamontować końcówkę do maszynki do kiełbasy i nabijać jelita mięskiem,pamiętajcie żeby końcówkę do kiełbasy posmarować olejem- zanim na nią nasuniecie jelita.
    Nie nabijajcie kiełbasek zbyt mocno,żeby potem nie popękała
    potem dobrze jak może kilka godzinek powisieć,zanim jeszcze ją zaczniemy wędzić i obeschnie,potem wędzimy-4-4.5 godziny, w wędzarce w 50-60 stopniach
    smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Jaceks73 26 listopada 2017 Sorry ale tragedia. Sól peklowa (zawierająca nitryt) dozowana jest w gramach na kilogram a nie łyżeczkach bo te nie są sobie równe. Woda nie daje kleju tylko mięso gdy je się wyrabia. Przed wędzeniem kiełbasę należy osuszyć w wędzarni coby póżniej kwaśna nie była bądź osmolona. Po wędzeniu należy ją albo podpiec w wędzarni bądź też sparzyć w wodzie o temp 75 stopni. Odpowiedzi: 2 ▼

43 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

amarekr 26 listopada 2017 a po co ta sól peklowa, taką chemiczną kiełbasę, no może bez mięsa to w markecie kupuje

9 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Nevermore 20 listopada 2017 Mniami ... cóź, więcej można powiedzieć xD

12 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

grazka950 20 listopada 2017 nie ma to jak swojska kiełbaska,duży kciuk :)

17 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń