Do góry

Dodatki Przepis na:

Kiełbasa Swojska, cienka.

Kiełbasa Swojska, cienka.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1349 Ocena: 16543

Dodano:

Odsłon: 18636

Bardzo smaczna kiełbasa, o smaku pieprzu i czosnku. Kiełbasa jest wędzona metodą w garnku, wędzona na zrębkach olcha/buk.

Składniki

  • mięso z łopatki - 1,3 kg
  • podgardle 60 dag
  • jelito wieprzowe 28/30 3 metry
  • peklosól - 14 g/kg
  • pieprz biały mielony - 3 g/kg
  • czosnek granulowany 6 g/kg
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Wszystkie przyprawy mieszamy ze sobą.

    Rozdrabnianie:

    Mięso z łopatki jak i podgardle przepuszczamy przez sito 13 mm.

  2. Z wcześniej przygotowanych mięs wyrabiamy farsz, stopniowo dodając wszystkie przyprawy. Farsz wyrabiamy około 30 minut do osiągnięcia odpowiedniej kleistości, w razie potrzeby możemy dodać zimnej wody. Wyrobiony farsz wstawiamy do lodówki na 48 godziny. Po 48 godzinach wyrabiamy jeszcze kilka minut.

  3. Napełniamy ściśle jelita farszem. Formujemy krążki, końce ściśle zawiązujemy przędzą.

  4. Osadzamy i osuszamy przez 6-8 godzin.

  5. Osuszone krążki kiełbasy wędzimy w temperaturze 50-55 stopni Celsjusza 2 godziny do osiągnięcia ładnego koloru.

  6. Uwędzone krążki możemy sparzyć lub podpiec.

    Parzenie:

    Parzymy 25 minut w temperaturze 75 stopni Celsjusza, do osiągnięcia 68 stopni Celsjusza w środku kiełbasy.

  7. Kiełbasę studzimy powieszoną na kiju.

  8. Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń