Do góry

Dodatki Przepis na:

Kiełbasa Swojska, cienka według Marioli.

Kiełbasa Swojska, cienka według Marioli.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1349 Ocena: 16557

Dodano:

Odsłon: 27877

Bardzo smaczna kiełbasa. Kiełbasa jest wędzona metodą w garnku, wędzona na zrębkach olcha/buk. Z podanego przepisu wyszedł 1 kg kiełbasy, 4 krążki, każdy po 25 dag.

Składniki

  • mięso I klasy (chude z łopatki szynki) - 40 dag
  • mięso II klasy (z łopatki) - 60 dag
  • jelito wieprzowe 28/30 1,5 m
  • peklosól - 15 g/kg
  • pieprz biały mielony - 8 g/kg
  • kolendra 1 g/kg
  • sól wędzona lub warzona 10 g/kg
  • czosnek granulowany 6 g/kg
3-4 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Przyprawy:

    peklosól - 15 g/kg
    pieprz biały mielony - 8 g/kg
    kolendra 1 g/kg
    sól wędzona 10 g/kg
    czosnek granulowany 6 g/kg

    Wszystkie przyprawy mieszamy ze sobą.

  2. Rozdrabnianie:

    mięso I klasy (chude z łopatki szynki) - przepuszczamy przez szarpak
    mięso II klasy (z łopatki) - przepuszczamy przez sitko 8 mm

  3. Wykonanie:

    Z wcześniej przygotowanych mięs wyrabiamy farsz, stopniowo dodając wszystkie przyprawy. Farsz wyrabiamy około 30 minut do osiągnięcia odpowiedniej kleistości, w razie potrzeby możemy dodać zimnej wody. Wyrobiony farsz wstawiamy do lodówki na 48 godziny.

  4. Przed napełnieniem jelit, musimy je przepłukać i 1 godzinę pomoczyć w letniej wodzie. (według instrukcji na opakowaniu).

  5. Po 48 godzinach wyrabiamy jeszcze kilka minut i napełniamy ściśle jelita farszem. Formujemy krążki o wadze 25 dag, końce ściśle zawiązujemy przędzą.

  6. Osadzamy i osuszamy przez 6-8 godzin.

  7. Osuszone krążki kiełbasy wędzimy w temperaturze 50-55 stopni Celsjusza 2-3 godziny do osiągnięcia ładnego koloru.

  8. Uwędzone krążki kiełbasy w garnku. Uwędzone krążki możemy sparzyć lub podpiec.

  9. Parzenie:

    Parzymy 25 minut w temperaturze 75 stopni Celsjusza, do osiągnięcia 68 stopni Celsjusza w środku kiełbasy.

  10. Studzenie kiełbasy po parzeniu.

  11. Kiełbasa po kilku godzinach schładzania w lodówce. Robię po kilogramie wędlinki, gdyż robię często i do bieżącego spożycia.

    Zachęcam do zrobienia, nie jest aż tak trudne :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

wmk 20 maja Bardzo ładna kiełbaska, każdy ma inne kubki smakowe, dla mnie byłaby za pieprzna, solna i czosnkowa.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń