Do góry

Dodatki Przepis na:

Kiełbasa szynkowa z galaretką.

Kiełbasa szynkowa z galaretką.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1005 Ocena: 9839

Dodano:

Odsłon: 3768

Kiełbasa szynkowa, pikantna z galaretką, parzona. Idealna do kanapek, bardzo smaczna. Polecam.

Składniki

  • Surowiec:
  • mięso z szynki 1,5 kg
  • osłonka barierowa (termokurczliwa) 70 cm
  • Przyprawy na 1,5 kg mięsa:
  • peklosól 27 g
  • sos sojowy 4 łyżki
  • pieprz cayenne 3 g
  • papryka słodka 3 g
  • pieprz biały 4 g
  • czosnek 4 g
  • żelatyna 3 łyżki
  • woda przegotowana 200 ml
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Szynkę czyścimy, myjemy w bieżącej wodzie, osuszamy papierowymi ręczniczkami, chude mięso z szynki kroimy na kawałki o wielkości około 4 cm/4 cm. Kawałki mięsa wkładamy do większej miski, dodajemy sól peklową i sos sojowy, dokładnie mieszamy kilka minut. Wymieszane kawałki mięsa umieszczamy w pojemniku i wstawiamy do lodówki na 48 godzin.

  2. Po 24 godzinach proponuję jeszcze raz wymieszać. Po okresie peklowania dodajemy suche przyprawy, żelatynę i wodę. Dokładnie mieszamy około 10 minut.

  3. Wymieszanym farszem napełniamy osłonkę barierową, masujemy w celu pozbawienia miejsc z powietrzem.

  4. Zawiązujemy ścisło. W między czasie nagrzewamy wodę do 80 stopni Celsjusza, wkładamy baton i parzymy 100 minut w temperaturze 75 stopni Celsjusza. Po procesie parzenia studzimy baton 15 minut w zimnej wodzie. Po ostudzeniu w zimnej wodzie wieszamy w pozycji pionowej, lub sprasować umieszczając pomiędzy dwie deseczki obwiązane ścisło sznurkiem, i poddajemy dalszemu chłodzeniu do temperatury poniżej 15 stopni Celsjusza.

  5. Przechowujemy w lodówce.

    Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

danielek 11 lipca Juz pisałem na innej stronie,ze fajowskie;)

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń