Do góry

Dania główne Przepis na:

Kiełbasa ziemniaczana.

Kiełbasa ziemniaczana.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1070 Ocena: 11284

Dodano:

Odsłon: 760

Kiełbasa ziemniaczana jest to potrawa o niepowtarzalnym smaku, którą można polubić lub nie. Przyrządzana jest w wielu kuchniach narodów słowiańskich - litewskim, białoruskim, ukraińskim i polskim. Dziś serwowana jest w wielu restauracjach, a to dlatego, że jest bardzo smaczna, pieczona lub smażona.

Składniki

  • ziemniaki 9 szt.
  • cebula 1 szt.
  • wędzony boczek lub mielone mięso 30 dag
  • pieprz ziołowy 1 łyżeczka
  • sól 1 płaska łyżka
  • majeranek 1 łyżka
  • jelito wieprzowe cienkie 1,5 m
1-2 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Ziemniaki trzemy na pulpę (lekko odciskamy z wody), lub kroimy w malutką kostkę, dodajemy startą cebulę i grubo zmielone mięso lub pokrojony w kostkę wędzony boczek.

  2. Przyprawiamy suchymi przyprawami do smaku, mieszamy składniki i szprycą napełniamy na luźno jelito wieprzowe. Oba końce jelita zawiązujemy.

  3. Kiełbasę parzymy w 80 stopniach Celsjusza 15-20 minut, studzimy w zimnej wodzie.

  4. Tak przygotowaną kiełbasę możemy piec w piekarniku lub smażyć na patelni.

  5. Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

babciaaneczka 30 maja To jest coś pysznego, choć nie wszyscy to lubią.Moja babcia też taką kiszkę robiła, było to bardzo dawno, bo ja już jestem prababcią.
Pozdrawiam :)
Odpowiedzi: 1 ▼

5 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń