Do góry

Dania główne Przepis na:

Kiełbasiane klopsy w sosie śmietanowo - pieczarkowym

Kiełbasiane klopsy w sosie śmietanowo - pieczarkowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 10 Ocena: 40

Dodano:

Odsłon: 200

aromat suszonych pomidorów jest mocno wyczuwalny w sosie

Składniki

  • 6 kiełbas białych surowych
  • 1 czerstwa bułka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 250 gram małych pieczarek
  • 6 suszonych pomidorów
  • 400 ml śmietany 18 %
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • tłuszcz do smażenia
3-4 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Z kiełbas zdjąć osłonki. Mięso przełożyć od miski.
    Bułkę namoczyć w wodzie. Dobrze odcisnąć. Dodać do mięsa.
    Cebulę obrać, pokroić w kostkę i dodać do mięsa.
    Czosnek przecisnąć przez praskę i razem z jajkiem dodać do mięsa.
    Doprawić do smaku solą i pieprzem i dokładnie razem wymieszać.
    Z masy mięsnej formować kulki o średnicy 4 cm.
    Na patelni rozgrzać tłuszcz. Smażyć na nim klopsiki na rumiano ze wszystkich stron.
    Po usmażeniu zdjąć z patelni.
    Pieczarki opłukać. Większe przeciąć na pół, mniejsze zostawić w całości.
    Pieczarki smażyć na tłuszczu, na którym wcześniej smażyliśmy klopsiki.
    Przyprawić do smaku solą i pieprzem.
    Suszone pomidory pokroić w paski. Dodać do pieczarek. Chwilę razem podsmażyć.
    Do pieczarek dodać śmietanę. Dokładnie razem wymieszać.
    W razie potrzeby doprawić do smaku.
    Do sosu przełożyć usmażone wcześniej klopsy.
    Smażyć razem na małym ogniu około 5 minut.
    Podawać na gorąco z ulubionymi dodatkami.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń