Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Kiełbaski po mieszczańsku"
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 136
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 172
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 107
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 1034
Spód tych kostek wykonuje się z delikatnego ciasta, które rozpływa się w usta...
Odsłon: 206
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 395
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 136
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 172
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 107
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 1034
Spód tych kostek wykonuje się z delikatnego ciasta, które rozpływa się w usta...
Odsłon: 206
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 395
Składniki
Buraki obierz, opłucz, pokrój na cieniutkie plasterki. Oprósz je solą i pieprzem. Ocet połącz z 2 łyżkami oleju. Skrop tym buraki i dobrze wymieszaj. Plasterki buraków rozłóż na blachach przykrytych pergaminem. Kolejno wstawiaj je do piekarnika rozgrzanego do temperatury 150 st. Piecz po 30-45 minut, aż będą chrupiące. W czasie pieczenia obróć plasterki 1–2 razy.
Na patelni rozgrzej pozostałe 2 łyżki oleju. Podsmaż na nim kiełbaski. Zdejmij je z patelni i trzymaj w cieple, aby nie wystygły. Szczypiorek opłucz, osusz, posiekaj. Chili rozetnij, usuń pestki, strączki płucz, osusz, potnij w plasterki. Żółty ser zetrzyj.
W garnku rozgrzej masło, oprósz je mąką, krótko zasmaż. Do zasmażki wlej śmietanę i ciągle mieszając, zagotuj. Potem dodaj serek topiony oraz żółty ser.
Całość podgrzewaj dalej, aż obydwa sery rozpuszczą się. Sos przypraw do smaku musztardą oraz solą i pieprzem. Kiełbaski pokrój w ukośne plasterki. Wyłóż na talerze. Polej sosem serowym. Posyp chili oraz szczypiorkiem. Podawaj razem z chipsami buraczanymi.
ok. 1 godz., 1 porcja ok. 800 kcal.Źródło: Tina