Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Kielichy z jajkami"
Są smaki które trudno powtórzyć o innej porze roku. Młoda kapustka króluje.
Odsłon: 184
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 128
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 1069
Dzisiaj coś orientalnego. Makaron plus warzywa oraz cienkie plasterki wieprzo...
Odsłon: 516
Sałatka Zielonej Bogini: nazwa wszystko wyjaśnia, bo chyba nie można przygoto...
Odsłon: 65
Są smaki które trudno powtórzyć o innej porze roku. Młoda kapustka króluje.
Odsłon: 184
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 128
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 1069
Dzisiaj coś orientalnego. Makaron plus warzywa oraz cienkie plasterki wieprzo...
Odsłon: 516
Sałatka Zielonej Bogini: nazwa wszystko wyjaśnia, bo chyba nie można przygoto...
Odsłon: 65
Składniki
Ciasto rozmroź, pokrój na 8 kwadratów. Kokilki lub duże foremki do babeczek posmaruj masłem i wylep ciastem.
Boczek drobniutko pokrój, cebulę obierz i posiekaj. Rozgrzej patelnię i bez tłuszczu smaż boczek, aż wytopi się tłuszcz.
Włóż przygotowaną cebulę i smaż razem, aż cebula się zeszkli. Do każdej foremki wylepionej francuskim ciastem wbij jajko, oprósz je solą i pieprzem. Na wierzch każdego jajka połóż trochę smażonego boczku z cebulą.
Wstaw foremki do nagrzanego piekarnika. Zapiekaj 15 min w temp. 180°C. Wyjmij z piekarnika, posyp posiekanym szczypiorkiem.
Podaj na gorąco. Do przyrządzenia kielichów można wykorzystać, np. kawałek kiełbasy.
Porcje: 8, : 30 min, Cena: 1,50 zł, Kalorie: 289 kcal
<strong>Katarzyna Sycik z Konina</strong>Źródło: Takie jest życie