Do góry

Dania główne Przepis na:

Kieszonki drobiowe ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

Kieszonki drobiowe ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

Autor:

Przepisów i artykułów: 153 Ocena: 4010

Dodano:

Odsłon: 17845

Przepyszne, soczyste kieszonki z piersi kurczaka w czosnkowej marynacie, nadziewane suszonymi pomidorami, szpinakiem i tymiankiem:) Do tego jeszcze niskokaloryczne, bo gotowane na parze. Smaczne na ciepło oraz na zimno. Pokrojone w plasterki nadają się na kanapki lub jako dodatek do sałatki.

Składniki

  • 5 piersi z kurczaka (grubszych, aby można było wyciąć w nich kieszonki)
  • suszone pomidory
  • świeże liście szpinaku
  • kilka gałązek tymianku lub suszony
  • sok z 1/2 cytryny
  • 3 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
5-6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Piersi z kurczaka myjemy i osuszamy. Ostrym nożem nacinamy grubszą część filetu, przesuwając go delikatnie w głąb (tak aby nie uszkodzić mięsa), tworząc kieszonkę. Kieszonkę wypełniamy tymiankiem (1 gałązka na 1 pierś lub 1/2 łyżeczki suszonego),suszonymi pomidorami i liśćmi szpinaku.

  2. Wykonujemy marynatę z: 3 łyżek oleju z suszonych pomidorów, soku z 1/2 cytryny, rozgniecionego czosnku, 1 płaskiej łyżeczki soli, 1/2 łyżeczki pieprzu oraz kilku gałązek posiekanego tymianku lub 2 łyżeczek suchego.

  3. Mięso wkładamy do marynaty najlepiej na całą noc.
    Zamarynowane kieszonki gotujemy na parze przez około 40 minut.
    Po ugotowaniu zostawiamy na około 5 minut. Po tym czasie podajemy.
    U mnie w towarzystwie zblanszowanego szpinaku oraz tortelloni faszerowanych szpinakiem, serem ricotta oraz serem fontina.
    SMACZNEGO:)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń