Do góry

Dania główne Przepis na:

Kieszonki serowo - porowe

Kieszonki serowo - porowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 153 Ocena: 3976

Dodano:

Odsłon: 22491

Uwielbiam kieszonki drobiowe z różnymi nadzieniami, tym razem postanowiłam połączyć ser i por z nutką lubczyku, wyszło rewelacyjnie:)

Składniki

  • Na kieszonki: 4 filety z piersi kurczaka
  • 1 średni por (biała część)
  • 4 plastry żółtego sera
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 łyżka suszonego lubczyku
  • pieprz
  • sól
  • Na marynatę: 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka lubczyku
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
3-4 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Mięso myjemy i osuszamy. Ostrym nożem nacinamy grubszą część filetu i wycinamy w środku kieszonki, uważając aby nie przedziurawić mięsa. Por kroimy w plasterki. Rozgrzewamy 2 łyżki oleju, dodajemy por i łyżkę lubczyku, dodajemy nieco soli i pieprzu. Smażymy około 5 minut. Odstawiamy na chwilę.

  2. W tym czasie mieszamy składniki marynaty.

  3. Z sera robimy rulonik i wkładamy w każdą kieszonkę, następnie dodajemy przesmażony por. Kieszonki wkładamy do marynaty i odstawiamy do lodówki na minimum 30 minut (a najlepiej zrobić je wieczorem i włożyć do lodówki na całą noc).

  4. Zamarynowane kieszonki gotujemy na parze przez około 35 minut.
    Podajemy z ulubionymi dodatkami (u mnie z kuskusem i parowaną marchewką).

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

BEATA1978 08 maja 2014 Z takich składników musi wyjść pyszne danie. :-) Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń