Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Niedawno zobaczyłam w sklepie gotowca w pudełku do przygotowania w domu. Od razu wiedziałam że zrobię zdrowszą, domową wersję tego efektownego ciasta :) Ciacho tylko wygląda na skomplikowane, ale jest łatwe w przygotowaniu :) Polecam wielbicielom ciast z dużą ilością kremów :)
Zawsze się darzy. Tak mówi moja ciocia. I to prawda. Zawsze się udaje.
Odsłon: 1774
Moja kanapka BSP (Boczek, Sałata, Pomidor) jest odpowiednikiem angielskiej po...
Odsłon: 264
Panna cotta to przepyszny deser znany kuchni włoskiej. W dosłownym tłumaczeni...
Odsłon: 272
Zawsze się darzy. Tak mówi moja ciocia. I to prawda. Zawsze się udaje.
Odsłon: 1774
Moja kanapka BSP (Boczek, Sałata, Pomidor) jest odpowiednikiem angielskiej po...
Odsłon: 264
Panna cotta to przepyszny deser znany kuchni włoskiej. W dosłownym tłumaczeni...
Odsłon: 272
Składniki
Ciasto: Masło, cukier, wodę i kakao rozpuszczamy w garnuszku do uzyskania jednolitej masy i odstawiamy do ostygnięcia. Zimną masę czekoladową miksujemy dokładnie z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia i żółtkami. Białka ubijamy na sztywno i za pomocą szpatułki mieszamy z ciastem. Gotową masę wylewamy do tortownicy o śr. 24 cm z dnem wyłożonym papierem do pieczenia i bokami wysmarowanymi masłem i obsypanymi bułką tartą. Masa jest dość gęsta, dlatego przy wylewaniu rozprowadzamy ją bardziej na boki a na środku robimy mały dołek, dlatego aby nie urosła zbyt duża górka. Pieczemy w 180 stopniach przez 30 minut. Upieczone ciasto studzimy. Zimne ciasto wyciągamy z formy i przekrawamy na dwa blaty przy czym dół powinien mieć 2/3 wysokości a góra 1/3.
Górny blat przekrawamy na pół, następnie na ćwiartki a każdą ćwiartkę na 3 części otrzymując w ten sposób 12 trójkącików. Jeśli w środku się troszkę pokruszy to nie szkodzi - zostanie zakryte dekoracją.
Krem: Śmietankę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder oraz serek mascarpone i dokładnie razem miksujemy. Brzoskwinie osączamy z zalewy. Dwie połówki odkładamy a resztę kroimy w kostkę, dodajemy do kremu i mieszamy szpatułką. Na dolny blat ciasta wykładamy krem tworząc kopułę i zostawiając ok. 1 cm wolnego miejsca od brzegu.
Na kremie, na około układamy trójkąciki z ciasta zostawiając między nimi przerwy, aby widać było krem i lekko dociskamy. Środek ciasta posypujemy cukrem pudrem a na wierzchu układamy odłożone dwie połówki brzoskwini pokrojone z plasterki. Smacznego :)