Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Prosta wariacja koreańskiego smakołyku. Zdrowa, smaczna i piekielnie ostra :)
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszne faszerowane roladki ze schabu, po...
Odsłon: 630
Lekkie, puszyste i idealne na lato. To chyba ulubione ciasto dzieci, którym c...
Odsłon: 1833
Polecam.
Odsłon: 5674
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszne faszerowane roladki ze schabu, po...
Odsłon: 630
Lekkie, puszyste i idealne na lato. To chyba ulubione ciasto dzieci, którym c...
Odsłon: 1833
Polecam.
Odsłon: 5674
Składniki
Kapustę kroimy na niewielkie kwadratowe kawałki (wielkość według uznania) bez głąba. Umieszczamy w dużej szklanej misie lub garnku, zasypujemy 4 łyżkami soli i zalewamy 2 litrami wody. Przyciskamy talerzem i odstawiamy na około 1 godzinę. W tym czasie przygotowujemy pastę.
Do rondla wlewamy zimną wodę 180 gr, wsypujemy cukier i mąkę, mieszając doprowadzamy do zagotowania i gotujemy 1 minutę. Ściągamy z ognia i studzimy. Do blendera wkładamy obraną małą cebulkę, 3 ząbki czosnku, obrany imbir i miksujemy na pastę. Do przestudzonej masy mącznej dodajemy pastę z blendera oraz pastę z papryczek chili. Dokładnie mieszamy. Dodajemy sól do smaku i mieszamy. Dodajemy posiekaną dymkę i dokładnie mieszamy.
Kapustę pekińską należy odcedzić i odcisnąć. Przełożyć do dużego garnka, dodać pastę kimchi i dokładnie wymieszać rękami w rękawiczkach. Przełożyć do wyparzonych słoików (u mnie wyszły dwa półlitrowe i jeden 300ml ) i szczelnie zakręcić. Pozostawić na blacie przez co najmniej 2 dni, w tym czasie zacznie się proces fermentacji. Po dwóch dniach można przełożyć słoiki do lodówki a kimchi nadaje się już do spożycia.