Do góry

Dodatki Przepis na:

Kiopolu - bałkański przysmak

Kiopolu - bałkański przysmak

Autor:

Przepisów i artykułów: 328 Ocena: 3964

Dodano:

Odsłon: 3849

Kiopolu (kiopołu lub kyopolu) to popularna bułgarska pasta warzywna z bakłażanów, papryki i pomidorów. Z podanych proporcji wychodzi jedna miseczka. Serdecznie polecam.

Składniki

  • 1 bakłażan
  • 1 czerwona papryka
  • 1 małe opakowanie pomidorkow koktajlowych lub 2 pomidory
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 3-4 łyżki oliwy
  • 2 łyżki octu winnego
  • sól do smaku
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Bakłażan i paprykę umyć, przekroić wzdłuż na pół. Piec w 200 st. C 30-40 minut aż skórka zacznie się przypalać. Po upieczeniu i wystudzeniu skórkę zdjąć. Warzywa pokroić. Pokroić też umyte pomidory. Ząbki czosnku przepuścić przez praskę. Umyć natkę pietruszki i również pokroić. Całość zblendować. Nie musi być bardzo drobno. Wymieszać z oliwą i octem winnym. Doprawić solą. Podawać z pieczywem. Pycha!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (15)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń