Do góry

Napoje Przepis na:

kisiel z żurawiny

kisiel z żurawiny

Autor:

Przepisów i artykułów: 15 Ocena: 138

Dodano:

Odsłon: 1010

Rozgrzewający - podany na gorąco, orzeźwiający - podany na zimno. Jest to jedno z dań wigilijnych na Litwie. Bardzo smaczny i leczniczy: działa antyseptycznie na drogi moczowe i regenerująco na przewód pokarmowy.

Składniki

  • żurawina 0,5 kg (świeże lub mrożone owoce), najlepiej leśną, bo ma dużo soku
  • woda 3 l
  • 5-6 łyżek stołowych mączki ziemniaczanej
  • kilka łyżek cukru
5-6 os. 15 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Owoce żurawiny myjemy, jeśli była zamrożona - to wcześniej rozmrażamy. Miksujemy na gładką masę. W garnku zagotowujemy wodę i wlewamy żurawinę. Tym czasem w kubku z wodą rozpuszczamy mączkę ziemniaczaną i ciągle mieszając, wlewamy do garnka z żurawiną. Dosładzamy cukrem do smaku.
    Gotujemy 5 min.
    Podajemy na ciepło lub zimno - obie wersje są pyszne.

  2. P.S. jeśli ktoś nie posiada blendera czy miksera, to można żurawinę przetrzeć przez sitko. Ja robię to tak: sitko z żurawiną kładę na garnek, gdzie się zagotowuje woda i miażdżę owoce widelcem, pod wpływem ciepłej wody i pary owoce miękną, sok ścieka do garnka, a fusy zostają na sitku. Takie przecieranie zajmuje trochę dłużej czasu, ale warto, bo kisielek wyjdzie pyszny :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń