Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Rozgrzewający - podany na gorąco, orzeźwiający - podany na zimno. Jest to jedno z dań wigilijnych na Litwie. Bardzo smaczny i leczniczy: działa antyseptycznie na drogi moczowe i regenerująco na przewód pokarmowy.
Sałatka Zielonej Bogini: nazwa wszystko wyjaśnia, bo chyba nie można przygoto...
Odsłon: 39
Dzisiaj prosty i bardzo szybki ale smaczny obiad . Jajka w sosie koperkowym....
Odsłon: 46
To tradycyjny polski sernik pieczony, składający się z masy serowej oraz dwóc...
Odsłon: 102
Świetny i prosty przepis na rogaliki. Robi się je błyskawicznie, praktycznie...
Odsłon: 308
Sałatka Zielonej Bogini: nazwa wszystko wyjaśnia, bo chyba nie można przygoto...
Odsłon: 39
Dzisiaj prosty i bardzo szybki ale smaczny obiad . Jajka w sosie koperkowym....
Odsłon: 46
To tradycyjny polski sernik pieczony, składający się z masy serowej oraz dwóc...
Odsłon: 102
Świetny i prosty przepis na rogaliki. Robi się je błyskawicznie, praktycznie...
Odsłon: 308
Składniki
Owoce żurawiny myjemy, jeśli była zamrożona - to wcześniej rozmrażamy. Miksujemy na gładką masę. W garnku zagotowujemy wodę i wlewamy żurawinę. Tym czasem w kubku z wodą rozpuszczamy mączkę ziemniaczaną i ciągle mieszając, wlewamy do garnka z żurawiną. Dosładzamy cukrem do smaku. Gotujemy 5 min. Podajemy na ciepło lub zimno - obie wersje są pyszne.
P.S. jeśli ktoś nie posiada blendera czy miksera, to można żurawinę przetrzeć przez sitko. Ja robię to tak: sitko z żurawiną kładę na garnek, gdzie się zagotowuje woda i miażdżę owoce widelcem, pod wpływem ciepłej wody i pary owoce miękną, sok ścieka do garnka, a fusy zostają na sitku. Takie przecieranie zajmuje trochę dłużej czasu, ale warto, bo kisielek wyjdzie pyszny :)