Do góry

Przetwory Przepis na:

Kiszeniaki śremskie w butli.

Przepis dnia 2019-07-11
Kiszeniaki śremskie w butli.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1341 Ocena: 16364

Dodano:

Odsłon: 1144

Mimo że niektórzy uważają że kiszenie ogórków w butelkach 5 litrowych po wodzie jest nie zdrowe, bo są z plastiku, jest trochę przesadzone. W butli ogóreczki kiszą się tylko 2 miesiące i przekładane są do słoja, które zalewamy ostałym sokiem z kiszenia ogórków. Ogóreczki są twarde i smaczne, musimy tylko zaopatrzyć się w małe korniszony. Poniższy przepis jest na jedną 5 litrową butlę.

Składniki

  • śremskie kiszeniaki 3 kg (małe korniszony)
  • sól niejodowana 3 łyżki
  • łodygi i baldachy kopru
  • świeży czosnek 1 główka
  • chrzan kawałek
  • woda kranówka zimna
> 6 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Ogórki dokładnie myjemy, układamy w butli 5 litrowej na przemian, warstwa ogórków parę łodyg kopru, parę plasterków chrzanu i czosnek (ja kroję w plastry całą główkę czosnku). W miseczce rozpuszczam sól w zimnej wodzie (kranówce), próbuję smak i zalewam ogórki. Zakręconą butlę wynosimy do piwnicy. Co miesiąc możemy wypuścić gaz z butli. Po dwóch miesiącach butlę z ogórkami przynosimy do mieszkania, zlewamy sok z kiszonych ogórków do pojemnika i nadcinamy górę butelki. Wyjmujemy całą zawartość do miski. Ogórki przekładamy do wcześniej wyparzonego słoja 3 litrowego, zalewamy słoiki ostałym sokiem z ogórków.Słój zakręcamy i wynosimy ponownie do piwnicy. Ogórki są bardzo smaczne i twarde, są takie aż do czerwca.

    Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

fafiatko 07 lipca Bardzo ciekawa metoda! ja sie zawsze boje ze sie przekisza, ale co dom to sposob na kiszone :D
u mnie dziadkowie zatapiali beczki w stawie :)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Docherro 07 lipca Fajny pomysł tylko jak dla mnie to podwójna robota,chodzi o przenoszenie ogórków do słoików.
Nie lepiej od razu zakisić w słoikach?
Tak marynowałam grzybki kiedy były obfite zbiory,potem już w domu na spokojnie przekładałam do słoików:)
Ogórki pierwsza klasa...uwielbiam:)
Odpowiedzi: 1 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń