Do góry

Dodatki Przepis na:

Kiszka pasztetowa z podrobów wieprzowych.

Kiszka pasztetowa z podrobów wieprzowych.

Autor: skorpionek

Przepisów i artykułów: 33 Ocena: 201

Dodano: 09.05.2018

Odsłon: 9927

Bardzo delikatna dla podniebienia, smaczna pasztetowa.

Składniki

  • podgardle 70 dag
  • wątroba 70 dag
  • serca wieprzowe 2 szt.
  • skóry wieprzowe 50 dag
  • majeranek 2 garście
  • śmietana 18% 400 ml
  • cebula 3 szt
  • domowa kostka rosołowa 4 łyżki
  • pieprz naturalny 1 łyżeczka
  • gałka muszkatołowa 1 łyżeczka
  • liść laurowy 5-6 szt.
  • Ziele angielskie 7 szt.
  • sól do smaku
  • jelita wieprzowe proste 3-4 m
5-6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Podgardle, serca, 1 cebulę i skórki gotujemy w osolonej wodzie wraz z domową kostką rosołową, liśćmi laurowymi i zielem ang. Gdy mięsa są miękkie osączamy na durszlaku. Wątrobę czyścimy z żył i smażymy z pokrojonymi w piórka 2 cebulami.Ugotowane i usmażone składniki dwukrotnie zmielić maszynką do mięsa (sitko o 2,5 milimetrowych oczkach). Przyprawić do smaku solą, pieprzem i majerankiem razem z pozostałymi przyprawami, mieszamy dodając śmietanę i wszystko dokładnie miksujemy blenderem na jednolitą masę.

  2. Wyrobioną gotową masę napełniamy w jelita wieprzowe, parzymy w temp. 70 st.C 30 minut. Później hartujemy w zimnej wodzie 10 minut, zimne wkładamy na noc do lodówki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

gochna55 12 maja Serca gotują się dłużej niż wątroba i podgardle. Można wrzucić wcześniej ? Fajny przepis - lubię pasztetówkę. Zabieram :) Odpowiedzi: 2 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń