Do góry

Dania główne Przepis na:

Kiszka ziemniaczana po Wileńsku.

Kiszka ziemniaczana po Wileńsku.

Autor: kuchmariola63

Przepisów i artykułów: 934 Ocena: 8599

Dodano: 01.02.2017

Odsłon: 8499

Smaczna, uwielbiana przez wielu smakoszy potraw z ziemniaków, kiszka ziemniaczana, potrawa pochodząca z kresów.

Składniki

  • ziemniaki typ kulinarny BC 4 kg
  • jelito wołowe 50 - 55 mm średnicy 4 metry
  • boczek wędzony lub surowy 500 gram
  • jajka 4 szt.
  • cebula 2 sztuki
  • majeranek 2-3 łyżki stołowe
  • sól 1 stołowa łyżka
  • pieprz mała łyżeczka
  • pieprz ziołowy mała łyżeczka
  • czerwona słodka papryka mała łyżeczka
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Obieramy, myjemy i trzemy ziemniaki na pulpę.

  2. Jelita wołowe płuczemy z soli i moczymy minimum 90 minut.

  3. Pokrojony boczek i cebule smażymy i usmażone studzimy, ostudzone dodajemy do pulpy ziemniaczanej.

  4. Wbijamy 4 jajka oraz dodajemy wszystkie przyprawy, dobrze wszystko mieszamy (próbujemy smak).

  5. Za pomocą lejka o dużej średnicy i foliowego woreczka napełniamy jelita na luźno, kiszka podczas pieczenia pęcznieje. Każdą napełnioną kiszkę dobrze zawiązujemy z obu stron Lejek można zrobić z plastikowej butelki po wodzie. Kiszki układamy na wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia blasze, wysmarowanej olejem. Po ułożeniu kiszek na blasze, nakłuwamy igłą po kilka razy jedną kiszkę żeby wyszło powietrze.
    Smarujemy namoczonym w oleju pędzlem każdą kiszkę.

  6. Wstawiamy do nagrzanego do 150 stopni Celsjusza piekarnika i pieczemy do zarumienienia się na złoty kolor z obu stron. Po 50 minutach pieczenia kiszki przewracamy na drugą stronę i podpiekamy z drugiej strony.

  7. Kiszki piekły się 100 minut w temperaturze 150 stopni Celsjusza.

  8. Bardzo smaczna jest kiszka podsmażana na drugi dzień.

  9. Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń