Do góry

Dodatki Przepis na:

Kiszka ziemniaczano pieczarkowa

Kiszka ziemniaczano pieczarkowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 255 Ocena: 4589

Dodano:

Odsłon: 9452

Łatwiejsza niż myślałam!

Składniki

  • Dowolne ilości składników, u mnie na 2,5 kg ziemniaków
  • 2,5 kg ziemniaków
  • 0,5 kg pieczarek
  • cebula 2 szt
  • smalec ze skwarkami 3 łyżki/ może być sam/ lub wytopiona słonina
  • jaja 2 szt
  • mąka 4 łyżki
  • sól i pieprz
  • majeranek
  • czsoenk 4 szt- przeciśniete
  • jelita wieprzowe 4 szt
3-4 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Pieczarki obrałam i pokroiłam, usmażyłam je na smalcu z pokrojonymi w kostkę cebulami.

    Ziemniaki starłam w maszynce do mięsa- z przystawką do tarcia ziemniaków.

    Do masy ziemniaczanej dodałam , pieczarki, jaja, mąkę, sól i pieprz, majeranek i czosnek.

    Dokładnie wymieszałam.

  2. Jelita wcześniej namoczyłam w wodzie, potem je przepłukałam.

    Na lejek naciągnęłam jelito, zawiązałem je sznurkiem i nadziewałam kiszki.

    Oczywiście gdyby masa była bez pieczarek wchodziłaby bezproblemowo- tak musiałam pomagać sobie pałeczką.

    Farszu należy dawać bardzo mało- na zdjęciu dałam odrobinę za dużo i kilka mi pękło w czasie gotowania- wyszły kluski ziemniaczane.

  3. Chciałam zrobić serdelki, ale można zrobić sobie dowolna długość "kiełbasek".

  4. Kiszkę gotowałam pół godziny- tak jak zwykłe ziemniaki.
    Jak pisałam kilka mi pękło ale zjadłam je jako kluski na kolacje.

    Ugotowane kiszki można na bieżąco odsmażać sobie na patelni.

  5. Ja upiekłam wszystkie na raz na wysmarowanej blasze na spotkanie rodzinne.

    W moim regionie nie jada się kiszek i z wyglądu przypominała rodzinie białą kiełbasę albo pasztetową.

    Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (17)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Adelkadd 17 października U mnie taką kiszkę zawsze się piekło , nigdy nie była parzona w wodzie. Jelita muszą być wypełnione z umiarem (do połowy ) żeby nie pękały.

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

gochna55 17 października Zbieram przepis, jest fantastyczny. Jelit (na razie) nie mam, ale może by tak upiec w keksówce albo ugotować w kąpieli wodnej ? I zaserwować z gulaszem, i sałatką z ogórka kiszonego. Wielki kciuk :):) Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

bozka44 03 października No, tutaj to dalas juz czadu!! Tylko gdzie ja kupie u mnie jelita?? Super przepis!! Odpowiedzi: 1 ▼

3 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń