Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Łatwiejsza niż myślałam!
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 178
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 143
Smak wiosny!
Odsłon: 643
Delikatna kapusta w panierce na chrupko.
Odsłon: 1771
Jedyne co można poprawiać w tym kompocie to kolor, bo czasami łodygi rabarbar...
Odsłon: 164
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 178
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 143
Smak wiosny!
Odsłon: 643
Delikatna kapusta w panierce na chrupko.
Odsłon: 1771
Jedyne co można poprawiać w tym kompocie to kolor, bo czasami łodygi rabarbar...
Odsłon: 164
Składniki
Pieczarki obrałam i pokroiłam, usmażyłam je na smalcu z pokrojonymi w kostkę cebulami. Ziemniaki starłam w maszynce do mięsa- z przystawką do tarcia ziemniaków. Do masy ziemniaczanej dodałam , pieczarki, jaja, mąkę, sól i pieprz, majeranek i czosnek. Dokładnie wymieszałam.
Jelita wcześniej namoczyłam w wodzie, potem je przepłukałam. Na lejek naciągnęłam jelito, zawiązałem je sznurkiem i nadziewałam kiszki. Oczywiście gdyby masa była bez pieczarek wchodziłaby bezproblemowo- tak musiałam pomagać sobie pałeczką. Farszu należy dawać bardzo mało- na zdjęciu dałam odrobinę za dużo i kilka mi pękło w czasie gotowania- wyszły kluski ziemniaczane.
Chciałam zrobić serdelki, ale można zrobić sobie dowolna długość "kiełbasek".
Kiszkę gotowałam pół godziny- tak jak zwykłe ziemniaki. Jak pisałam kilka mi pękło ale zjadłam je jako kluski na kolacje. Ugotowane kiszki można na bieżąco odsmażać sobie na patelni.
Ja upiekłam wszystkie na raz na wysmarowanej blasze na spotkanie rodzinne. W moim regionie nie jada się kiszek i z wyglądu przypominała rodzinie białą kiełbasę albo pasztetową. Smacznego :)