Do góry

Przetwory Przepis na:

Kiszona kapusta z żurawiną i marchwią.

Kiszona kapusta z żurawiną i marchwią.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1163 Ocena: 13205

Dodano:

Odsłon: 305

Pierwsze w tym roku kiszenie kapusty z żurawiną, marchwią i kminkiem.

Składniki

  • kapusta kamienna głowa 3 kg
  • marchew 3 szt.
  • mrożona lub świeża żurawina 3 garście
  • sól warzona 2 łyżki
  • kminek 3 łyżeczki
  • sok z kiszonej kapusty 0,5 litra (dla przyśpieszenia fermentacji)
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Kapustę obieramy z wierzchnich liści, szatkujemy.

  2. Marchew obieramy i trzemy na większych oczkach. Dodajemy żurawinę, kminek i sól, dokładnie mieszamy. przekładamy do większego garnka emaliowego i uciskamy pięściami. Ja na koniec wlałam pół litra soku z kiszonej wcześniej kapusty. Po wlaniu soku z kiszonej kapusty następuje ekspresowa, burzliwa fermentacja, która przyśpiesza i skraca kiszenie kapusty.

  3. Po tygodniu kapusta nadaje się do jedzenia. Podczas burzliwej fermentacji musimy odgazowywać robiąc wyparzonym kijem dziury w kapuście, oraz codziennie uciskana. Kapusta podczas kiszenia musi być przyciśnięta. Ukiszoną kapustę przekładamy do słoików i trzymamy w lodówce. Same przygotowanie kapusty do kiszenia zajmuje tylko 30 minut, kiszenie trwa 6-7 dni i kapusta jest gotowa,lepsza niż w sklepie, kiszona a nie kwaszona (zakwaszana octem).

    Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń