Do góry

Przetwory Przepis na:

Kiszona, młoda kapusta.

Kiszona, młoda kapusta.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1122 Ocena: 12386

Dodano:

Odsłon: 8400

Bomba witaminowa latem, czyli kiszona młoda kapusta. Jest szybka w zrobieniu, bardzo zdrowa i smaczna.

Składniki

  • kapusta młoda 3 kg
  • marchew młoda 3 szt.
  • sól 3 łyżki (niejodowana)
  • kminek 2 łyżeczki
> 6 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Oczyszczoną z zewnętrznych liści kapustę szatkujemy, dodajemy startą marchew na dużych oczkach, 2 łyżeczki kminku i 3 łyżki soli niejodowanej. Wszystkie składniki mieszamy, ugniatamy , przykrywamy i odstawiamy na godzinę żeby kapusta puściła sok. Po godzinie wkładamy kapustę do dużego słoja 5 litrowego lub garnka kamiennego, i ubijamy pięściami.

  2. Po 2 dniach zacznie się burzliwa fermentacja która będzie trwała 3-4 dni. Podczas fermentacji robimy dziury w kapuście trzonkiem drewnianej łyżki w celu uwolnienia gazów wytwarzanych podczas fermentacji. Po okresie burzliwej fermentacji kapustę możemy konsumować, używać jej do smacznych surówek, zupy itd... Kapusta jest bardzo zdrowa i smaczna.

    Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń