Do góry

Przetwory Przepis na:

Kiszona papryka:

Kiszona papryka:

Autor:

Przepisów i artykułów: 318 Ocena: 2575

Dodano:

Odsłon: 658

Nie od dziś wiadomo, że wszystkie kiszonki są bardzo zdrowe i nie powinno ich zabraknąć w naszym jadłospisie, szczególnie w okresie zimowym.Zdrowa i smaczna , zwłaszcza zaraz po ukiszeniu. Wybornie smakuje do różnego rodzaju wędlin lub dań z grilla.

Składniki

  • dowolna ilość papryki (najlepiej ostrej)
  • Zalewa:
  • 1 litr wody
  • 2 płaskie łyżki grubej soli
  • 3 łyżki miodu
  • Do każdego słoika włożyć:
  • 1 łyżeczka gorczycy
  • 2 baldachy kopru
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 5 ziaren kolorowego pieprzu
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie



  1. Paprykę umyć i razem z nasionami ciasno układać w słoikach - najlepiej pionowo.
    Przekładać plasterkami pokrojonego czosnku, pieprzem , gorczycą i koprem.

    Zalewę zagotować. Ostudzić. Zalać paprykę. Zamknąć słoiki i ustawić na 5-6 dni na kuchennym blacie aż się ukisi.
    Ukiszoną paprykę można pasteryzować i przechowywać w chłodnym miejscu przez całą zimę. Ale najlepiej smakuje świeżo ukiszona.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń