Do góry

Dodatki Przepis na:

Kiszone warzywa:

Kiszone warzywa:

Autor:

Przepisów i artykułów: 162 Ocena: 1000

Dodano:

Odsłon: 318

Kiszone warzywa: Kiszone warzywa to najlepszy probiotyk zwłaszcza jesienią i zimą. Są smaczne, tanie i bardzo zdrowe. Zawierają nie tylko cenne witaminy z grupy B ale i A, E, K . Są źródłem magnezu i potasu. Ułatwiają i przyśpieszają trawienie. Pomagają wzmocnić organizm, regulują florę bakteryjną, zmniejszają poziom cholesterolu. Wzmacniają włosy, paznokcie, wpływają na ładny wygląd skóry. Lekko zakwaszają organizm, więc nie mamy ochoty na podjadanie między posiłkami. Kiszonki zawierają mniej cukru niż świeże warzywa, ponieważ w trakcie kiszenia zmniejsza się jego ilość. Kisić możemy wszystkie warzywa a nawet owoce. Ja kiszę warzywa w mniejszych, szklanych pojemnikach ale za to często.

Składniki

  • dowolne warzywa
  • letnia przegotowana woda
  • 2-3 ząbki czosnku
  • sól i cukier do smaku
  • liść laurowy
  • 2 kulki ziela
  • kilka ziaren czarnego pieprzu
3-4 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie


  1. Do słoja wkładam marchew, buraczki, pietruszkę, pasternak, kalafior i brokuł.
    Dodaję 2-3 ząbki czosnku, 2 kulki ziela, kilka ziaren prawdziwego pieprzu, 1 liść laurowy.
    Zalewam przegotowaną, letnią wodą z dodatkiem niewielkiej ilości soli i odrobiną cukru.
    Słój nakrywam gazą lub ściereczką, którą mocuję gumką recepturką. Odstawiam w ciepłe miejsce na 6-7 dni.
    Brokuł dodaję na dzień lub dwa przed końcem koszenia.
    Każdego dnia drewnianą łyżką mieszam zawartość słoja i ewentualnie zbieram biały nalot z powierzchni, który tworzy się w procesie fermentacji.Sok wypijamy a warzywa można wykorzystać do zupy.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń