Do góry

Przetwory Przepis na:

Kkakdugi – kiszona biała rzepa po koreańsku

Kkakdugi – kiszona biała rzepa po koreańsku

Autor:

Przepisów i artykułów: 127 Ocena: 438

Dodano:

Odsłon: 3582

Przyjęło się, że kimchi to głównie kiszona kapusta pekińska. Tymczasem kisić z powodzeniem można także inne warzywa: ogórki lub rzepę.

Składniki

  • 1 duża biała rzepa, pokrojona w kostkę
  • 1 szklanka wody
  • 2 łyżki mąki ryżowej
  • 1 łyżka cukru
  • 2 ząbki czosnku, starte na tarce
  • 1 łyżka startego korzenia imbiru
  • 4-5 łyżek płatków chili (gochugaru)
  • 3 łyżki jasnego sosu sojowego
3-4 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Pokrojoną w kostkę rzepę, posypujemy solą i odstawiamy na 30 minut.

  2. W międzyczasie przygotowujemy owsiankę z przyprawami, którą wymieszamy z kapustą: w garnku mieszamy wodę, mąkę. Gotujemy na średnim ogniu 5 minut. Dodajemy cukier i gotujemy jeszcze przez minutę. Zdejmujemy z ognia i czekamy, aż się ostudzi.

  3. Ostudzoną owsiankę należy przełożyć do miski. Dodać imbir, czosnek, sos sojowy i płatki chili. Dokładnie wszystko wymieszać, tak aby powstała pasta.

  4. Rzepę opłukujemy dokładnie pod bieżącą wodą, mieszamy w misce z przygotowanym sosem i przekładamy do szklanych słoików, szczelnie zamykając.

  5. Zostawiamy w temperaturze pokojowej na 48 godzin (kimchi jest już gotowe do spożycia, choć najlepiej smakuje w 5-7 dniu od przygotowania), a następnie przenosimy do lodówki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

gochna55 06 lipca Coś nowego - warto wypróbować - czyli zabieram ! :)

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń