Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Klasyczna grochówka"
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 25
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 85
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 179
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 203
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 25
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 85
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 179
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 203
Składniki
Groch wypłucz pod bieżącą wodą, zalej 1,5 l wody, odstaw na 8 godzin. Odcedź, zalej świeżą wodą, gotuj 10 minut, ponownie odcedź, zalej świeżą wodą, gotuj 1,5 godz. Dodaj pokrojoną włoszczyznę, ziemniaki, listek laurowy, ziele angielskie.
Boczek pokrój w kostkę, podsmaż. Skwarki wrzuć do zupy, a do wytopionego tłuszczu dodaj pokrojoną w kostkę cebulę, przysmaż. Dodaj mąkę, przysmaż. Dodaj wszystko do zupy, wsyp majeranek.
Gotuj zupę jeszcze 5 minut. Podawaj z pieczywem.
CZAS: około 2 godzinyŹródło: Dobry Tydzień