Do góry

Desery Przepis na:

Klasyczna karpatka

Klasyczna karpatka

Autor:

Przepisów i artykułów: 63 Ocena: 366

Dodano:

Odsłon: 5657

Chyba nie znam osoby, która nie jadła by nigdy klasycznej karpatki. Oczywiście mówię tu o tej domowej, kupnej nie polecam - jest ogromna różnica! Wykonanie karpatki nie jest trudne i myślę, że nawet początkująca gospodyni sobie poradzi.

Składniki

  • 2 szklanki wody
  • 300 g margaryny
  • 2 szklanki mąki
  • 8 jajek
  • 2 opakowania budyniu wanilinowego
  • 500 ml mleka
  • 300 g masła
  • cukier puder do smaku
> 6 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Margarynę rozpuszczamy w wodzie i doprowadzamy do wrzenia. Dosypujemy mąkę i odstawiamy do ostudzenia. Następnie dodajemy po 1 jajku i ucieramy do powstania masy o konsystencji gęstej śmietany.

    Gotowe ciasto dzielimy na dwie części, blaszki wykładamy papierem do pieczenia. Rozsmarowujemy ciasto łyżką. Pieczemy ok. 30 minut w temperaturze 200 stopni. Pozostawić do ostygnięcia.

  2. Gotujemy budyń na mleku. Odstawiamy do wystudzenia. Masło ucieramy na biały puch, dodajemy po jednej łyżce budyniu. Dosładzamy do smaku. Przekładamy upieczone blaty, a wierzch posypujemy cukrem pudrem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń