Do góry

Sałatki Przepis na:

Klasyczna sałatka ryżowa

Klasyczna sałatka ryżowa

Autor: PatiGotuje

Przepisów i artykułów: 148 Ocena: 948

Dodano: 07.10.2017

Odsłon: 15994

Ta sałatka od lat gości na moim rodzinnym stole w niezmienionej wersji. Klasyczna, prosta i pyszna. Podobnie jak sałatka jarzynowa, pojawia się bardzo często podczas różnych świąt i rodzinnych spotkań. Składa się z 4 składników, które są ogólnie dostępnie i tanie.

Składniki

  • 400 g wieprzowiny (najlepiej szynki)
  • 200 g ryżu (2 woreczki, u mnie parboiled)
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • około 5-6 ogórków kiszonych
  • 5 łyżek majonezu
  • Pieprz
  • Sól
> 6 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Mięso gotujemy do miękkości w osolonej wodzie lub bulionie. Gotowe pozostawiamy do wystudzenia.

    Gotujemy ryż, odcedzamy i pozostawiamy do wystudzenia.

  2. Mięso, jajka, ogórki kiszone kroimy w kostkę i wrzucamy do miski. Dorzucamy ryż. Dodajemy majonez i doprawiamy pieprzem i solą. Dokładnie mieszamy i gotowe.

    Smacznego ;)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń