Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Klasyczna tarta z czekoladą"
Rozpływają się w ustach. Klasyka w wiosennym wydaniu.
Odsłon: 255
Przepis dnia
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 455
Rozpływają się w ustach. Klasyka w wiosennym wydaniu.
Odsłon: 255
Przepis dnia
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 455
Składniki
Utrzyj na ciasto masło z cukrem. Dodaj mąkę i migdały, wymieszaj. Następnie zagnieć z żółtkiem, sokiem cytrynowym, nasionami wanilii, łyżką zimnej wody. Zawiń ciasto w folię i włóż na godzinę do lodówki. Następnie rozwałkuj je na 5 mm i wyłóż nim natłuszczoną formę. Wstaw do lodówki na 30 minut.
Rozgrzej piekarnik do 180 st. C i upiecz spód tarty.
Podgrzej śmietanę z mlekiem. Dodaj kawałki czekolady i podgrzewaj, aż się rozpuści (1-2 minuty). Gdy masa ostygnie, dodaj roztrzepane 2 jajka.
Ustaw piekarnik na 130 st. C. Wylej masę czekoladową na spód tarty i piecz, aż pośrodku pojawią się bąbelki (ok. 35 minut). Ostudź, posyp kakao. Podawaj z waniliowymi lodami.
Czas 2,5 godz., 12 porcji, 3 zł porcja, 425 kcal.Źródło: Olivia