Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Klasyczna włoska lasagne"
Po kilku dniach urlopu i jadaniu "na mieście", przyszła ochota na domowe dani...
Odsłon: 63
Dzisiaj prosty i bardzo szybki ale smaczny obiad . Jajka w sosie koperkowym....
Odsłon: 383
Po kilku dniach urlopu i jadaniu "na mieście", przyszła ochota na domowe dani...
Odsłon: 63
Dzisiaj prosty i bardzo szybki ale smaczny obiad . Jajka w sosie koperkowym....
Odsłon: 383
Składniki
Marchew i selera obrać, pokroić w kosteczkę. Cebulę obrać, posiekać. Na patelni rozgrzać olej. Zrumienić na nim mięso. Dodać selera, marchew i cebulę. Smażyć 2 minuty. Dodać pomidory z puszki i koncentrat. Dusić 10-15 minut. Często mieszać. Pod koniec doprawić czosnkiem przepuszczonym przez praskę, pieprzem, solą i papryką.
W garnku rozgrzać masło. Oprószyć je mąką, krótko zasmażyć. Zasmażkę wymieszać z mlekiem. Mieszając, gotować 2 minuty, aż sos beszamelowy zgęstnieje. Przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Żaroodporną formę posmarować tłuszczem. Na spodzie rozsmarować odrobinę beszamelu. Rozłożyć 3 płaty makaronu. Rozsmarować połowę mięsnej masy i porcję beszamelu. Ponownie kłaść makaron, mięso i sos. Przykryć pozostałymi płatami lasagne i posmarować resztą sosu.
Zapiekać 30 minut w 175°C. Ok. 10 minut przed końcem pieczenia posypać parmezanem.Źródło: Życie na gorąco