Do góry

Dania główne Przepis na:

Klasyczne czeskie knedliki z ziemniaków

Klasyczne czeskie knedliki z ziemniaków

Autor:

Przepisów i artykułów: 474 Ocena: 14122

Dodano:

Odsłon: 534

Klasyczne czeskie knedliki są bardzo podobne do naszych leniwych klusek, różnią się jedynie dodatkiem kaszy manny. W smaku przepyszne, bardzo delikatne, idealne z masłem i cukrem, jaki również jako dodatek do gulaszu.

Składniki

  • 80 dag ziemniaków ugotowanych w mundurkach
  • 20 dag mąki (u mnie orkiszowa)
  • 1 jajko
  • 2 łyżki kaszy manny
  • 1 łyżeczka soli
  • topione masło do polania
  • cukier do obsypania
5-6 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce o małych oczkach. Do ziemniaków dodajemy mąkę, jajko, kaszę mannę i sól.

  2. Zagniatamy ciasto. Ciasto powinno się lekko lepić.

  3. Tak przygotowane ciasto kroimy na mniejsze kawałki i podsypując maka formujemy cienki wałek, który kroimy w około 3 cm prostokąciki.

  4. Tak przygotowane knedliki wrzucamy na wrzącą, osoloną wodę i gotujemy 3-4 minutki od wypłynięcia. Tak aby nam się nie rozgotowały. Po ugotowaniu, odcedzamy i przelewamy zimną wodą.

  5. Podajemy na gorąco polane masłem i obsypane cukrem. Smacznego !!!

  6. ;-D

  7. ;-)))

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (16)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń