Do góry

Desery Przepis na:

Klasyczny sernik na herbatnikach

Klasyczny sernik na herbatnikach

Autor:

Przepisów i artykułów: 632 Ocena: 9154

Dodano:

Odsłon: 53058

według mnie sernik idealny. Puszysty, wilgotny, bez proszku do pieczenia, rośnie dzięki dobrze ubitym białkom i praktycznie nie opada. Polecam

Składniki

  • Twaróg na serniki z wiaderka 75 dag (użyłam z Biedronki Vitello - odsączyłam)
  • masło miękkie 10 dag
  • cukier 3/4 szkl. (więcej jeśli ktoś lubi bardziej słodkie)
  • jajko 6 dużych
  • mąka pszenna 1,5 łyżki
  • mąka ziemniaczana 1,5 łyżki
  • aromat waniliowy
  • sól szczypta
  • herbatniki (użyłam z Biedronki) ok. 10 szt.
5-6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej.
    Białka oddzielić od żółtek. Miękkie masło utrzeć z cukrem na jasną masę, dodawać po 1 żółtku ciągle miksując. Następnie w trzech turach dodawać twaróg, zmiksować. Dodać mąki i aromat, zmiksować do połączenia składników. Białka ubić z solą na sztywną pianę. Dodać do masy twarogowej i delikatnie wymieszać szpatułką lub łyżką. Dno formy (średnia 20-22cm) wyłożyć papierem. Ułożyć na nim obok siebie herbatniki (w razie potrzeby łamać). Na herbatniki wyłożyć masę twarogową. Wyrównać. Piec ok. 90 min. w temp. 160 stopni. Jeśli wierzch sernika zacznie się za szybko rumienić, mozna przykryć go folią spożywczą. Kiedy sernik jest upieczony studzić go ok. 30 min. w lekko uchylonym piekarniku. Wyjąć, wystudzić całkowicie

  2. i wstawić do lodówki najlepiej na całą noc.

  3. Można polać ulubioną polewą lub tak jak u mnie posypać cukrem pudrem.

  4. Smacznego :-)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Futka 17 stycznia 2016 Boski! Ja też chętnie wpadłabym na takie cudo :) <3

10 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

GREGORHSPEED 16 stycznia 2016 Marzena, zaraz wbijamy do Ciebie na "kawę". Piękny sernik i pyszny <3 Odpowiedzi: 1 ▼

15 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń