Do góry

Desery Przepis na:

Klasyczny tort bezowy

Klasyczny tort bezowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 9 Ocena: 57

Dodano:

Odsłon: 625

Jeżeli szukacie porady jak zrobić idealną bezę, lub chcecie zrobić po prostu klasyczny tort bezowy z kremem śmietankowym to jest właśnie przepis dla was.

Składniki

  • 8 szt. białek
  • 480 g cukru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka octu
  • 400 g śmietany 30%
  • 250 g mascarpone
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 2 morele
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 100 g jagód
  • 100 g wydrylowanych wiśni
> 6 os. > 60 min średnie tanie

Przygotowanie

  1. Białka ubi na sztywno. Ciągle miksując dodawaj po 1 łyżce cukru w odstępach co 30 sekund (jeżeli cukier jest drobny można to robić co 20 sekund).
    Gdy masa będzie błyszcząca i "ciągnąca" znaczy że beza jest gotowa.
    Ciągle miksując dodaj 1 łyżeczkę mąki ziemniaczanej oraz 1 łyżkę octu.
    Na blaszce narysuj 2 okręgi o średnicy 23 cm i wyłóż bezę, i rozprowadź ją równomiernie.
    Wstaw do piekarnika nagrzanego do 150 stopni i zmniejsz temperaturę do 120 i susz bezę przez około 2 godziny.

  2. Żelatynę zalej zimną wodą i odstaw na bok do napęcznienia.
    W misie miksera ubij na sztywno śmietanę a pod koniec ubijania dodaj 2 łyżki cukru pudru.
    Żelatynę rozpuść na parze bądź w mikrofalówce. Dodaj łyżkę śmietany do żelatyny i porządnie wymieszaj. Jeżeli stworzą się grudki ponownie podgrzej żelatynę z śmietaną.
    Do ubitej śmietany dodaj mascarpone i całość zmiksuj. Na sam koniec dodaj żelatynę wymieszaną z śmietaną i ponownie zmiksuj tylko do połączenia.

  3. Blaty bezowe przełóż wcześniej przygotowanym kremem i na samą górę rozprowadź również krem.
    Udekoruj świeżymi owocami.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń